Οι διαδικασίες για προσλήψεις στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα ξεκινήσουν «πολύ σύντομα, ώστε τον Σεπτέμβριο, με το καλό και χωρίς απειλή από τον κορονοϊό, να λειτουργήσουν κανονικά τα ιδρύματα» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Σκοπός των ΟΠΠΙ, όπως δηλώνει, δεν είναι να εξιχνιάζονται μόνο τα εγκλήματα αλλά να προλαμβάνονται, να μην τελούνται.

Στη συνέχεια έβαλε στο κάδρο για μία ακόμα φορά την υπόθεση Μπουραντόνη, με σκοπό να υπεραμυνθεί του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες. «Να μην υπάρξει άλλος εξευτελισμένος πρύτανης, άλλη κατάληψη ορμητήριο σαν της ΑΣΟΕΕ ή του Γκίνη. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία, δημοκρατία, ασφάλεια όχι γιάφκες, καταλήψεις, εκφοβισμό», τονίζει.

Πέρασε το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και βρίσκει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι

Σε ερώτηση για τα κριτήρια στελέχωσής της ΟΠΠΙ ο Χρυσοχοϊδης έδωσε το εξής θολό παράδειγμα: «όσο πιο κοντά είναι στην ακαδημαϊκή νοοτροπία, τόσο το καλύτερο», ενώ ανέφερε ότι θα λάβουν εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και στην κατανόηση του εκπαιδευτικού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η διαφορά των security από της πανεπιστημιακή αστυνομία, ο υπουργός σημείωσε την νομική εξουσιοδότηση αλλά και την επιχειρησιακή ικανότητα. Ειδικότερα, είπε πως το προσωπικό security θα μπορεί μόνο να ειδοποιεί, ενώ στον αντίποδα, η πανεπιστημιακή αστυνομία θα έχει εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ και θα μπορεί να κάνει συλλήψεις και να «ακινητοποιεί παραβάτες».

Για την εκπαίδευση της ΟΠΠΙ έδωσε ένα ακόμα παράδειγμα: «Εκπαίδευση στην αυτοάμυνα, αλλά και στην κατανόηση του πανεπιστημιακού χώρου και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Αναφορικά με το τι θα γίνεται σε περιπτώσεις που μια συνέλευση φοιτητών αποφασίσει να κάνει κατάληψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε ότι η ΟΠΠΙ θα επέμβει για να τους εμποδίσει, λέγοντας πως η πανεπιστημιακή αστυνομία θα «συνεργάζεται στενά με την ομάδα ασφάλειας του κάθε Ιδρύματος, που θα εποπτεύεται από τις Πρυτανικές Αρχές», ενώ πρόσθεσε, βέβαια, ότι «αν οι Αρχές θεωρήσουν ότι παρακωλύεται η λειτουργία του Ιδρύματος, θα συνεργαστούν με την αστυνομία».

Για το παραπάνω είπε ότι «μια κατάληψη δεν είναι γενικώς και εκ των προτέρων παράνομη πράξη ώστε να χρειάζεται άμεση αστυνομική παρέμβαση».

«Προπαγάνδα» με αφορμή το πιστόλι στην ΑΣΟΕΕ

Σε ερώτηση με αφορμή τις προσλήψεις 1.500 φρουρών και την «παραφωνία» με τον αστυνομικό «εκτός υπηρεσίας» που έβγαλε όπλο μέσα στην ΑΣΟΕΕ, ο Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «έχει αναπτυχθεί μία προπαγάνδα» και εξήγησε πως «είναι ελάχιστα τα παραπτώματα των ειδικών φρουρών, καθόλου περισσότερα από των υπόλοιπων αστυνομικών». Μάλιστα, πρόφτασε να πει ότι «το να υπάρχουν 10 παραπτώματα σε 60.000 προσωπικό, το θεωρώ επιτυχία».

Ο ίδιος επέμεινε σχετικά με το περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, λέγοντας αφενός ότι πάντα χρειάζεται συνεχίσει εκπαίδευση και επανεκπαίδευση, και βάζοντας στη συνέχεια στη συζήτηση ότι «εκείνο τον καιρό τα στέκια της ΑΣΟΕΕ ανθούσαν, και ότι ο ειδικός φρουρός -εκτός υπηρεσίας- βρέθηκε περικυκλωμένος και απειλούμενος. Αυτό που έκανε ήταν απαράδεκτο, αλλά όχι ακατανόητο».

«Καμία ανισότητα» για ειδικούς φρουρούς από το παράθυρο

Σχετικά με τις προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι οποίες δεν θα προέρχονται από τις Πανελλήνιες, ο υπουργός αρνήθηκε ότι δημιουργείται κάποια ανισότητα στο Σώμα, λέγοντας μάλιστα ότι η «αστυνομία είναι ένα μωσαϊκό ενοποίησης Σωμάτων και διαφορετικών διαδικασιών προσλήψεων. Σας θυμίζω την Αστυνομία και τη Χωροφυλακή, από όπου ξεκίνησε το σημερινό Σώμα».

«Έχουμε πάνω από 3.500 συνοριοφύλακες για παράδειγμα, όλοι ειδικοί φρουροί. Δεν δημιουργείται λοιπόν καμία ανισότητα ή αν θέλετε οι ανομοιομορφίες είναι πολλές στην αστυνομία, το μέτρο των ειδικών φρουρών μας δίνει ανάσα, έτσι θωρακίστηκαν ο Έβρος και τα νησιά».

«Μύθος» ότι η ελληνική αστυνομία είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού

«Από απόψεως αναλογίας είμαστε όγδοοι έως δέκατοι στην Ευρώπη, πρόκειται για μύθο ότι είμαστε δεύτεροι» είπε, και επικαλέστηκε στη συνέχεια τη διαφορετική δομή που έχουν οι αρχές σε άλλες χώρες, για να δικαιολογήσει την κατάταξη που βρίσκεται η Ελλάδα.

Ερωτήθηκε και για την εναντίωση των Πρυτάνεων απέναντι στο νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση. Ο ίδιος ερμήνευσε τη στάση τους ως ότι «μένουν στη θεωρία». «Θεωρητικά, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τις μνήμες της δικτατορίας και του Σπουδαστικού, κανείς δεν θα ήθελε αστυνομία στα πανεπιστήμια. Αλλά η πραγματικότητα, το σήμερα, μας εγκαλεί. Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί αναγνωρίζουν το ζήτημα ασφάλειας που υπάρχει, από την άλλη για λόγους συμβολικούς, απόλυτα σεβαστούς, δεν θέλουν το νόμιμο σύμβολο καταστολής -την αστυνομία- στο πανεπιστήμιο».

Είπε πως το αποτέλεσμα της στάσης των Πρυτάνεων «που οδηγεί στην αδράνεια, είναι η κυριαρχία των βίαιων μειοψηφιών που παράγουν εκφοβισμό αλλά και η ανελευθερία». Σημειώνεται ότι δεν έδωσε σαφή στοιχεία για το μέγεθος του προσωπικού που θα βρίσκεται στα Ιδρύματα της χώρας.

Καυτή πατάτα η «ελεγχόμενη πρόσβαση» με το βάρος στα ίδια τα πανεπιστήμια

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις «ελεγχόμενης πρόσβασης» ο υπουργός είπε ότι πρέπει να εγκατασταθούν, αλλά και ότι «δεν είναι ευθύνη της αστυνομίας αλλά των πρυτανικών αρχών». Αυτό που ξέχασε να πει, είναι πως στο νομοσχέδιο προβλέπεται εμμέσως πλην σαφώς, ο περιορισμός της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου, αν δεν εφαρμόσει τις εγκαταστάσεις της «ελεγχόμενης πρόσβασης».

«Χειρουργικές κινήσεις» και «λίγα χημικά» για την αστυνομική βία την Τετάρτη

«Στο Σύνταγμα και τα Προπύλαια οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σχεδόν χειρουργικά, με λίγα χημικά, χωρίς τραυματισμούς, ώστε να μην επιτρέψουν σε μειοψηφίες με μολότοφ και καδρόνια να διαλύσουν τη συγκέντρωση» δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης για το όργιο βίας από τις αρχές την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, ενώ περιστατικά βίας σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Σημειώνεται ότι δεκάδες είναι οι καταγγελίες αλλά και τα ντοκουμέντα που έρχονται από την Τετάρτη και επιβεβαιώνουν την απροκάλυπτη αστυνομική αυθαιρεσία κατά των φοιτητών.

Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που νοσηλεύθηκαν στον Ερυθρό μετά το κρεσέντο βίας από πλευράς της αστυνομίας απέναντι στη μαζική κινητοποίηση τους.

Ο πρώην πρυτανής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μαρκάτος, έφερε στην επιφάνεια σοβαρές καταγγελίες από τη ημέρα και έκανε λόγο για «πογκρόμ εκ προθέσεως». «Τραυμάτισαν κοπέλα με μηχανάκι, η οποία βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, στον ίδιο Ερυθρό Σταυρό που βρίσκεται και ο γιός μου τον οποίον έσπρωξαν και έβγαλε τον ώμο του. Με πυροσβεστήρα αστυνόμος έσπασε το σαγόνι και έβγαλε τα δόντια από φοιτητή ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρουργείο».

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 24 από τις 52 προσαγωγές κατά το κρεσέντο βίας της αστυνομίας κατά των φοιτητών

«Τα κατάφεραν μια χαρά» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ είδε μόνο ότι «χτυπήθηκαν τρεις άοπλοι της ομάδας ΟΔΟΣ, που δεν επέτρεπαν στους συγκεντρωμένους τον χώρο του δρόμου έξω από τη ΓΑΔΑ».

Μίλησε ακόμα και για «λογοδοσία» της αστυνομίας με την δημοσίευση του βίντεο από την ημέρα των επεισοδίων, παρά το γεγονός ότι στο βίντεο αποτυπώνεται ωμά το επιχειρησιακό σχέδιο καταστολής της ΕΛΑΣ, και του τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.

Για το ότι πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια εν μέσω lockdown και τη στάση της Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως «η διαταγή παραβιάστηκε από πολλαπλάσιο κόσμο που ήθελε να διαδηλώσει. Θα ήταν αδιανόητο η ΕΛΑΣ να συγκρουσθεί μαζί τους. Όμως, τα σχετικά στοιχεία μεταβιβάστηκαν στην Εισαγγελία, η οποία και θα κρίνει για την περαιτέρω διαδικασία».