Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, το πλοίο «Αχιλλέας» συμφερόντων της εταιρεία Capital Ship Management Corp. του Βαγγέλη Μαρινάκη με σημαία Λιβερίας, βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να εξέδωσε εντολή κατάσχεσης.

Όπως αναφέρεται, η εντολή εντάσσεται στις αυστηρές κυρώσεις που αποφάσισε η αμερικανική προεδρία από τις ημέρες του Τραμπ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και να σταματήσει να παρεμβαίνει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πληροφορία πως το δεξαμενόπλοιο πιθανώς μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο δόθηκε στις αμερικανικές αρχές από την ίδια την πλοιοκτήτρια εταιρεία, σημειώνοντας πως αρχικά πίστευε πως το εμπόρευμα προερχόταν από το Ιράκ. Πάντως, κατά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, το σύστημα εντοπισμού του πλοίου είχε απενεργοποιηθεί από την 1η έως και την 13η Ιανουαρίου, όταν έπλεε κοντά στην Νότια Αφρική, τακτική που χρησιμοποιείται για να χαθούν τα ίχνη ενός πλοίου, αποφεύγοντας τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι αμερικανικές αρχές.

Νωρίτερα, όπως αναφέρεται σε άλλα δημοσιεύματα, το πλοίο είχε ολοκληρώσει την μεταφόρτωση των 2 εκατομμυρίων βαρελιών από άλλο πλοίο, και αναχώρησε από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις 31 Δεκεμβρίου, πριν διακόψει την εκπομπή σήματος. Πάντως, όπως αναφέρεται, δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί το δεξαμενόπλοιο από το οποίο μεταφορτώθηκαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια στο πλοίο Μαρινάκη.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα πως εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ τονίζεται πως η προεδρία Μπάιντεν έχει θέσει ως στόχο μία «πιο φιλική προσέγγιση» με το Ιράν. Ακόμα, προστίθεται πως πριν από έναν χρόνο, οι ΗΠΑ εμπόδισαν πλοία που φέρονταν να μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράν στη Βενεζουέλα.