Όλες τις κατασκευασμένες και «πειραγμένες» ειδήσεις που έσπειραν στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο τα αμερικάνικα ΜΜΕ φέρνει και πάλι στο φως το Intercept, καταδεικνύοντας ότι είχαν ως μόνο στόχο να νομιμοποιήσουν το πραξικόπημα και την πραξικοπηματική κυβέρνησης Ανιές, όπως απαιτούσε το Στέητ Ντηπάρτμεντ. Ακόμη και εφημερίδες που θεωρούνται «Δημοκρατικές» αλλά και ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Ομπάμα εμπλέκονται, όπως αποκαλύπτεται, στην διάδοση των κατασκευασμένων ειδήσεων – τις οποίες υιοθέτησαν, κατά το συνήθειο, και όλα τα ελληνικά συστημικά μέσα. Η παραδοχή όμως, προ διημέρου, από τους New York Times των προβλημάτων και αλλοιώσεων στις πηγές, έφερε στο φως και πάλι το ζήτημα της επιβολής της πολιτικής άποψης των ΗΠΑ, μέσω της προπαγάνδας, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Intercept, η βασική αλλοίωση ήταν στη έκθεση του – ελεγχόμενου από τις ΗΠΑ – Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ, OAS), της οποίας συγκεκριμένες «υποψίες» (οι οποίες ούτως ή άλλως παραβίαζαν επιστημονικούς ερευνητικούς κανόνες) παρουσιάστηκαν ως δεδομένα.

Η επί τούτου αλλοίωση, για την νομιμοποίηση τόσο της ανατροπής ενός νόμιμα εκλεγέντος προέδρου όσο και μιας πραξικοπηματικής κυβέρνησης, και η υιοθέτησή της από όλο το φάσμα των αμερικάνικων μέσων, είτε πρόκειται για το «συντηρητικό» Atlantic είτε για τους «προοδευτικούς» New York Times, γίνεται παραπάνω απο ξεκάθαρη στο άρθρο, το οποίο μάλιστα σημειώνει ότι «Επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτιμούσε τους δεξιούς πραξικοπηματίες από τον αριστερό Μοράλες, τα ΜΜΕ των ΗΠΑ επίτηδες εφηύραν ένα ολόκληρο αφήγημα ώστε να περιγράψουν τον [νόμιμα] εκλεγμένο ηγέτη, Μοράλες, ως τύραννο, και τους βίαιους ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος ως σωτήρες της Δημοκρατίας. Και έσπρωξαν αυτό το ψευδές αφήγημα στηριζόμενοι σχεδόν αποκλειστικά στην έκθεση του ΟΑΚ που ως και οι New York Times σήμερα υποχρεούνται να παραδεχθούν ότι είναι, κατ’ ελάχιστον, ιδιαίτερα προβληματική».