Σε αυτό το δίλημμα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», φαίνεται να καταλήγει στην επιλογή των αναγκαστικών μέτρων μέσω των κατασχέσεων.

Υπολογίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει ποσά που θα προσεγγίζουν σε ύψος τα 14 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο και η συνολική οφειλή στα Ταμεία.

Φυσικά, το ποσό-μαμούθ, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ, όσο κι αν είναι εύκολο να προϋπολογίζεται, τόσο απίθανο μοιάζει να μπορεί να εισπραχθεί ακόμη κι αν επιχειρηθεί η κατάσχεση όλης της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών και των απαιτήσεων που βρίσκονται εις χείρας τρίτων, όπως επανειλημμένως έχει εξαγγείλει η διοίκηση του ΙΚΑ.

Η απόκλιση από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αγγίξει τα 470 εκατ. ευρώ.

Για το 2013 η υστέρηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται να αγγίξει τα 272 εκατ. ευρώ. Μείωση στα έσοδα από εισφορές –άνω του 10%- προβλέπεται στο τέλος του χρόνου στον ΟΑΕΕ με απόκλιση περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Από πού, λοιπόν, επιχειρείται να καλυφθούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού:

–    Άνω των 14 δισ. ευρώ από αναγκαστικά μέτρα σε οφειλέτες
–    2,8 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών
–    250 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση της εισπραξιμότητας μέσω ΚΕΑΟ
–    160 εκατ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής
–    150 εκατ. ευρώ μέσω μειώσεων στα επικουρικά ταμεία (ΤΑΠΙΤ-ΕΤΕΑ)
–    80 εκατ. ευρώ από παρακρατήσεις σε αγροτικές επιδοτήσεις
–    20 εκατ. από τη σύνδεση ΑΠΔ με την «Εργάνη»
–    από τη φοροδιαφυγή συνταξιούχων και μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ.