Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», ο Κασιδιάρης έδωσε το  γενικό πρόσταγμα στο τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στον Γιώργο Κουμουτσάκο. Όπως μάλιστα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας, ο Κασιδιάρης ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να σταματήσει η επίθεση, φωνάζοντας «Λήξις, λήξις».

Σύμφωνα με στοιχεία του δημοσιεύματος, ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι είδε τον 24χρονο συλληφθέντα να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των παμποντιακών σωματείων, αρκετή ώρα πριν από την απρόκλητη επίθεση. Πιο συγκεκριμένα, ο μάρτυρας φέρεται να δηλώνει πως άκουσε τον βουλευτή της ΧΑ να λέει: “Αφήστε τους άλλους. Πιάστε τον Κουμουτσάκο”.

Σύμφωνα με την κατάθεση, ο ίδιος άνθρωπος ισχυρίζεται πως όταν σημειώθηκε η επίθεση και έστρεψε το βλέμμα του προς τον Ηλ. Κασιδιάρη, τον είδε να φωνάζει προς το μέρος των φασιστών που είχαν επιτεθεί στον Γ. Κουμουτσάκο “Λήξις! Λήξις!”.

Οι πληροφορίες προέρχονται από το περιβάλλον του Γιώργου Κουμουτσάκου, οι συνεργάτες του οποίου έχουν μιλήσει με αρκετά πρόσωπα που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου το απόγευμα της Πέμπτης. Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση και με τη σύλληψη του 24χρονου που αρχικά είχε θεωρηθεί ότι προσπάθησε να φυγαδεύσει τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ενώ ο ίδιος έδινε συνεντεύξεις ως ο “προστάτης” του βουλευτή, η αστυνομία τον συνέλαβε ως συνεργό στην επίθεση.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που εξέτασαν καρά καρέ οι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, ο 24χρονος με τη χαρακτηριστική μπλούζα υπέρ των Ποντίων φέρεται να έχει καταγραφεί να συνομιλεί με τον άνθρωπο που γρονθοκόπησε τον βουλευτή στο πρόσωπο, πολύ πριν από τη στιγμή της επίθεσης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο προβαίνουν στη συνεννόηση για τη δράση του Τάγματος Εφόδου κατά του Γ. Κουμουτσάκου.

Ο 24χρονος είναι γεννημένος το 1991 και συνελήφθη στο Μενίδι. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παρουσία του στο Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη δεν σχετίζεται με τους ακραίους που ξυλοκόπησαν τον βουλευτή. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να προστατέψει τον Γ. Κουμουτσάκο, τον οποίο τονίζει ότι δεν γνώριζε καν. Την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός της σύλληψης του 24χρονου αλλά και για τον τρόπο που αυτή μεθοδεύτηκε από την Αστυνομία εξέφρασε ο πρόεδρος των ποντιακών σωματείων, Γ. Βαρυτιμιάδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής, είπε ότι γνωρίζει τον 24χρονο, ο οποίος είναι μέλος της ποντιακής νεολαίας και μάλιστα του ζήτησε να μεταβεί στη ΓΑΔΑ για να βοηθήσει στις έρευνες. “Με χρησιμοποίησαν για να συλλάβουν το παιδί”, είπε ο Γ. Βαρυτιμιάδης. Δήλωσε επίσης ότι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι που αναζητούνται, δεν έχουν σχέση με τους Ποντίους που βρισκόνταν στον χώρο.

Ηγετικός ρόλος

Η υπακοή των ταγμάτων εφόδου στο πρόσταγμα του Ηλία Κασιδιάρη, όπως φαίνεται να συνέβη και στην άνανδρη επίθεση στον Γ. Κουμουτσάκο, έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν. Χαρακτηριστική, σύμφωνα πάντα με το Έθνος της Κυριακής, είναι η περίπτωση στη Νίκαια, όπου ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής επιθεωρούσε τους χρυσαυγίτες, που φορούσαν κράνη, κράδαιναν τα ρόπακα και τις ασπίδες.

Σε βίντεο που κατέγραψε την “επιθεώρηση Κασιδιάρη”, ακούγονται συνθήματα μίσους όπως “Αναρχικοί και μπολσεβίκοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει” , αλλά και το γνωστό “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”, ενώ ταυτόχρονα ακούγονται παραγγέλματα, όπως “Δεν γελάμε! Κάντε γρήγορα τετράδες”. Οι πάνοπλοι “στρατιώτες” σπεύδουν να υπακούσουν στις εντολές και ξεκινούν να χτυπούν τα ρόπαλα στις ασπίδες που κρατούν.

Ακόμη, τα παραγγέλματα Κασιδιάρη σε χρυσαυγίτες τραμπούκους είχαν “συλληφθεί” και στην Κρήτη, όταν απειλούσε τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Πως “μέχρι το βράδυ θα έχει νεκρούς”, αν δεν απωθούσε αντιφασίστες που πραγματοποιούσαν διαδήλωση. Εξάλλου, προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει στους ανακριτές ότι η εκπαίδευση των μελών της Χρυσής Αυγής γινόταν από τον Κασιδιάρη.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής