Στην μονομερή κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο προχώρησε στις 18 Μαρτίου ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου μέσω επιστολής, παραβιάζοντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στερόντας την ΑΟΖ από τέσσερα ελληνικά νησιά, αλλά και καταπατώντας την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στην επιστολή αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση», ενώ την ίδια ώρα διαμηνύει για τα κατεχόμενα πως η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Στην επιστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ απάντησε η Ελληνίδα αντιπρόσωπος στον Οργανισμό, Μαρία Θεοφίλη την επόμενη ημέρα, τονίζοντας πως το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του». Όπως μετέδωσε ο Αντ1, κάνει λόγο για «δήθεν τουρκική υφαλοκρηπίδα, καθώς και για «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες» συντεταγμένες, οι οποίες παραβλέπουν τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

Επίσης, η Μ. Θεοφίλη τονίζει πως «Απροκάλυπτα (σ.σ. η Τουρκία) παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβλέπει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής». «Επαναλαμβάνω τη θέση της χώρας μου ότι το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης (σ.σ. τουρκολυβικό σύμφωνο) δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του» συμπληρώνει επιπλέον.

Η αντιπρόσωπος προσθέτει ακόμα ότι «η Ελλάδα κατηγορηματικά απορρίπτει τις συντεταγμένες της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτές περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη». «Αυτές οι συντεταγμένες είναι κενές οποιασδήποτε νομικής συνέπειας και δεν μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στην Ελλάδα» τονίζεται στην απαντητική επιστολή, καθώς και πως «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση

Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπογραμμίζει δε πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

«Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας: Να θέσει η κυβέρνηση το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

θέση για τις εξελίξεις πήρε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταδικάζοντας την τουρκική επιθετικότητα, και καλώντας την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία έγινε γνωστή, παραμονή της εθνικής μας επετείου, αποτελεί απαράδεκτη κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών ενεργειών απέναντι στην Ελλάδα» τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία για ενέργειες εταιρειών της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» καλεί την κυβέρνηση, ενώ καταλήγει:

«Οποιαδήποτε ενέργεια κατάθεσης συντεταγμένων από την Ελλάδα, πρέπει να συνοδευτεί από σαφές ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία ότι ως εδώ και μη παρέκει» τονίζει ο Α. Τσίπρας.