Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κάνει λόγο για «ενδείξεις ενοχής» του κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς «είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο» για τη νόθευση του εγγράφου.

Οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα μελετήσουν το κείμενο της κοινής πρότασης για την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή, ώστε εως αύριο το μεσημέρι να το υπογράψουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και το αίτημα να κατατεθεί στη Βουλή.

Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου.

Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υποβληθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές, η δε απόφαση για σύσταση προανακριτικής πρέπει να ληφθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών ύστερα από μυστική ψηφοφορία.

Εάν προχωρήσει η προκαταρκτική εξέταση, η τουλάχιστον 12μελής επιτροπή που θα συσταθεί, θα πρέπει να εκδώσει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας πόρισμα, βάσει του οποίου η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου

«Αγκάθι» η παραγραφή

Αγκάθι στην υπόθεση αποτελεί το ερώτημα για το αν η «υπόθεση» έχει παραγραφεί ή όχι. Οι συνταγματολόγοι ερίζουν για το εάν οι δύο όλες κι όλες ημέρες της λειτουργίας της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου συνιστούν «Σύνοδο» ή όχι.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Η βουλευτική περίοδος είναι ανάμεσα σε δυο εκλογές και περιλαμβάνει τέσσερις κοινοβουλευτικές συνόδους. Ανάμεσα στις δυο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις μεσολάβησε όμως και η Βουλή «της μίας ημέρας», η οποία όμως δεν διήρκησε τουλάχιστον δύο τακτικές συνόδους. Ηδη αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην προκύψει ζήτημα παραγραφής.

Αυτόνομη πρόταση καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Την κατάθεση αυτόνομης πρότασης στο Kοινοβούλιο με στόχο τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εθνους, αμέσως μετά τις γιορτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση στη Bουλή για τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής, τοποθετώντας στο κάδρο των υπευθύνων, εκτός του Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών μετά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όπου επί των ημερών του έγινε η παραλαβή και η διαχείριση της λίστας.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με νομικούς και συνταγματολόγους, αναζητούσαν την κατάλληλη νομική φόρμουλα προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του κόμματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ από το Κοινοβούλιο.