X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κατερίνα Σαββαΐδου 3/3: Όταν οι πράξεις της δεν είναι και τόσο… «εσόδων»

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, έχει αναλάβει τη θέση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χώρας μέσω του φορολογικού συστήματος. Σήμερα όμως θα εξετάσουμε μια περίεργη απόφαση που καθυστερεί αντί να επισπεύδει τους φόρους συγκεκριμένης εταιρίας στην οποία έχουν καταλογιστεί πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την GENNET Α.Ε.
|

του Κώστα Εφήμερου

Η GENNET Α.Ε. προήλθε από την ΝΑΜΑΚΟ Α.Ε. που άλλαξε ονομασία μετά το 2004, όταν ο Πρόεδρός της, Αβραάμ Τσουκαλίδης αποχώρησε από την INTRACOM (με μεγάλο πακέτο μετοχών της INTRALOT πάντως και αφού πρώτα είχε αθωωθεί με βούλευμα από τις κατηγορίες για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Siemens). Όπως και στην προηγούμενή μας έρευνα για τις διαφημιστικές εταιρίες, ο Αβραάμ Τσακαλίδης και ο πατέρας του φαίνεται από την έρευνά μας να συμμετέχουν στα  Δ.Σ. πολλών επιχειρήσεων. Μάλιστα επειδή σε αυτή τη χώρα που ανδρώθηκε με το σύστημα ΠΑΣΟΚ όλα συνδέονται, ω του θαύματος βρίσκουμε τον κύριο Τσουκαλίδη να συμμετέχει και στα Δ.Σ. των εταιριών Ε-ΝΤΕΚΑΘΛΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. και στην KNOWLEDGE SYSTEMS Α.Ε. του Στάθη Χαΐκάλη (δες Communication Effect στο σχετικό ρεπορτάζ).

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι συμμετοχές περίεργες. Οι επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχει είτε ο πατέρας είτε ο γιός Τσουκαλίδης είναι ακόμα οι Μ − SENSIS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, «POSITIVE ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», «INNOVA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ − ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, BRIGHT SOLAR ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», «BRIGHT SOLAR ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΕΠΕ, BRIGHT RES ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΟΛΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και φυσικά την GENNEXT A.E. που προφανώς αποτελεί κάποιου είδους συνέχεια της GENNET. Οι κ.κ. Τσουκαλίδηδες είναι με άλλα λόγια πολυάσχολοι άνθρωποι.

Με μια πρόχειρη ματιά στη διαύγεια βρίσκουμε αποφάσεις σχετικές με τις GENNET και GENNEXΤ αξίας περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ. Σε κάποιες από αυτές τις αποφάσεις ανακαλύπτουμε ότι η GENNET κέρδισε ένα διεθνή ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό αξίας άνω των 230.000€ για την κατασκευή δικτύου υπολογιστών επειδή προφανώς είναι η μοναδική εταιρία παγκόσμια που ξέρει να το κάνει αυτό (αφού δεν πήρε κανείς άλλος μέρος στον διαγωνισμό) ενώ σε μια άλλη πολύ μικρότερης αξίας απόφαση βλέπουμε απευθείας ανάθεση για εξοπλισμό που χρεώνεται 600€ και 450€ αντίστοιχα για κεραίες wi-fi που βρίσκουμε στο Skroutz.gr με 69€ και 37€ αντίστοιχα.

Το σκάνδαλο της GENNET A.E.

Το πρόβλημα όμως της GENNET είναι άλλο: Έχει δεχτεί πρόστιμο 78 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή σε τοκογλυφία και έκδοση εικονικών τιμολογίων ήδη πριν από 2,5 χρόνια. Το ελληνικό κράτος όμως δεν δείχνει καμία καούρα να εισπράξει το ποσό.

Η υπόθεση έχει ήδη αποκαλυφθεί (μας πρόλαβαν για 2 ημέρες) από το FMVoice.gr  Η εταιρία GENET έδινε στην ΟΔΕΤΗΝ Ν.ΠΕΤΡΙΔΗ -σύμφωνα με τους ελεγκτές εφοριακούς (αλλά και την ίδια την ΟΔΕΤΗΝ)- δάνεια που εμφανίζονταν σαν εμπορικές συναλλαγές αγοράς καπνού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η GENNET πρέπει να παρήγαγε πολύ και ακριβό καπνό στην Αθήνα τον οποίο πουλούσε στην επαρχία. Κάποια στιγμή η ΟΔΕΤΗΝ δεν κατάφερνε πλέον να πληρώνει τους τόκους που, σύμφωνα πάντα με τον έλεγχο, κυμαίνονταν μεταξύ του 38% και του 208% και αυτοκαταγγέλθηκε στην εφορία δίνοντας στοιχεία για τα εικονικά τιμολόγια.

Μετά την έρευνα στη Θεσσαλονίκη της ΟΔΕΤΗΝ και της GENNET η εφορία προχώρησε σε αναλυτικό αναδρομικό έλεγχο και της εταιρίας του κυρίου Τσουκαλίδη η οποία, περιέργως, φαινόταν να έχει ελεγχθεί για την επίμαχη περίοδο χωρίς να έχει βρεθεί το παραμικρό πρόβλημα. Με τον επανέλεγχο όμως τα στοιχεία ήταν πολλά και αδιαμφισβήτητα, οπότε η έρευνα προχώρησε και στο επόμενο επίπεδο: Την Αθήνα.

Ο έλεγχος συνεχίστηκε και στην Αθήνα η οποία κατέληξε στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα που είχαν καταλήξει και οι εφοριακές αρχές της συμπρωτεύουσας. Το συνολικό ύψος των προστίμων για την δράση της GENNET ανήλθε στα 78 εκατομμύρια ευρώ και τώρα το μόνο που έμενε ήταν να εκδοθεί η κρίση των βιβλίων της ως ανακριβών από την αρμόδια αρχή προκειμένου οι φόροι να βεβαιωθούν και να γίνουν απαιτητοί. Ε λοιπόν αυτό το χαρτί εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια!

Στο μεταξύ η εταιρία έχει προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συναλλαγές ήταν αληθινές και έχει μάλιστα ασκήσει διώξεις στους εφοριακούς που την έλεγξαν σε διάφορα επίπεδα. Η εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια όμως θα καθυστερήσει λίγο ακόμα… Εξαιτίας της κυρίας Σαββαΐδου.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλευρό του ελεγχόμενου για τοκογλυφία

Λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στα δικαστήρια η Κατερίνα Σαββαΐδου που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνη για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εσόδων αντί να αποστείλει το έγγραφο για την κρίση των βιβλίων ώστε τα πρόστιμα να γίνουν απαιτητά (η κρίση είναι δεσμευτική) έκανε κάτι άλλο. Ζήτησε τον επανέλεγχο της υπόθεσης από την αρχή!

Κι όμως, σύμφωνα με τον Ν.2238/1994 (παλιός κώδικας φορολογίας Εισοδήματος που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2013, περίοδο που ίσχυε δηλαδή η υπόθεση) επανέλεγχος μπορεί να διαταχθεί μόνο «αν συμπληρωματικά στοιχεία περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας και εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που έχει περιληφθεί στον προηγούμενο έλεγχο» και «αν η δήλωση που υποβλήθηκε ή τα έντυπα ή οι καταστάσεις που τη συνοδεύουν αποδεικνύονται ανακριβείς». Και αν ακόμα δεν βόλευε την κυρία Σαββαΐδου ο παλιός κωδικας ο νέος που τον αντικατέστησε (Ν.4174/2013) επίσης αναφέρει ότι «η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα επανελέγχου υπόθεσης μόνο αν προέκυψαν νέα στοιχεία» και πιο κάτω «ως νέο στοιχείο νοείται κάθε στοιχείο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι γνωστό στη φορολογική Διοίκηση κατά τον αρχικό φορολογικό έλεγχο». Ποιο θα μπορούσε να ήταν άραγε αυτό το συγκλονιστικό στοιχείο που για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 2014 και δεν ήταν στη διάθεση κανενός από τους πλέον των 20 εφοριακών που έλεγξαν τουλάχιστον 3 φορές μέχρι σήμερα την εταιρία;

Αλλά ακόμα και αν η GENNET κατάφερε να προσλάβει τον Σέρλοκ Χολμς, γιατί η κυρία Σαββαΐδου δεν φρόντισε πρώτα να εκδοθεί το πόρισμα περί της κρίσης των βιβλίων της εταιρίας προκειμένου τα πρόστιμα να βεβαιωθούν και η GENNET να πρέπει να καταβάλει το νόμιμο ποσοστό από το νόμο πριν αμφισβητήσει τους ελέγχους; Γιατί δηλαδή δεν φρόντισε να εισπράξει πρώτα ό,τι μπορούσε για το κράτος ως οφείλει από τη θέση της;

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παλαιτσάκη στο FM Voice μέχρι στιγμής δύο ανώτατοι εφοριακοί έχουν παραιτηθεί αρνούμενοι να αναλάβουν τον επανέλεγχο της υπόθεσης που διέταξε η κυρία Σαββαΐδου.

Ποιος τελικά ελέγχει την Κατερίνα Σαββαΐδου;

Στο τριήμερό μας αφιέρωμα στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είδαμε ότι α) εξέδωσε ΠΟΛ υπέρ των καναλαρχών προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους χωρίς κάποια προφανή νομική εξουσιοδότηση να το κάνει β) καθυστέρησε χωρίς κάποια προφανή δικαιολογία -και κατά παράβαση του νόμου-  το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων προκαλώντας με αυτό τον τρόπο υστέρηση στην χρηματορροή των εσόδων του κράτους στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης και γ) μεσολάβησε προσωπικά σε φορολογική υπόθεση με καταλογισμένα πρόστιμα σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ με τρόπο που δίνει την δυνατότητα στην ελεγχόμενη εταιρία να συνεχίσει να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ.

Φυσικά ήδη από τον Νοέμβριο είχαμε αποκαλύψει ότι η σημερινή ΓΓ το 2013 ήταν ταυτόχρονα Senior Tax Advisor της PwC και έδινε συμβουλές φοροαποφυγής (όπως αποκαλύφθηκε από το LUXLEAKS) σε μεγάλες πολυεθνικές την ίδια ώρα που ως μέλος επιτροπής του υπουργείου οικονομικών συμμετείχε στην σύνταξη των εκθέσεων διαφάνειας για τις ίδιες εταιρίες.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα, κύριο Χάρη Θεοχάρη, η κυρία Σαββαΐδου μπορεί να διωχθεί από τη θέση της αν δεν πιάνει τους στόχους που υπάρχουν στο συμβόλαιό της ή αν αποδειχτεί ότι οι πράξεις της είναι αντίθετες με το ρόλο της.

Στα παραπάνω ρεπορτάζ αποδείξαμε ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου ίσως θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά για το δεύτερο σκέλος, αυτό που αφορά τον σεβασμό στο νομικό πλαίσιο το οποίο οφείλει να υπηρετεί. Όσον αφορά το πρώτο, αυτό της αποτελεσματικότητας, προκαλούμε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τους στόχους (για να μην υπάρχουν και προβλήματα εμπιστευτικότητας) του συμβολαίου της, προκειμένου να είναι διαυγές και ξεκάθαρο αν όντως βρίσκεται εντός στόχων… γιατί από αυτά που δημοσιεύσαμε πολύ αμφιβάλουμε και για αυτό.

Και αν η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την Τρόικα για την θέσπιση του πλήρους ακαταδίωκτου της Κατερίνας Σαββαΐδου ας απαντήσει και στην κυρία Αντρέεβα, που ως εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο επί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Να μάθουμε και εμείς τελικά ποιος είναι ο προϊστάμενος της και τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που δεν θεωρεί ότι ασκεί με ήθος τα καθήκοντά της.

Σημείωση: Στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας τα προηγούμενα ρεπορτάζ. Α! και μην ξεχάσετε να υποστηρίζετε το TPP


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις