Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, που διενεργεί μαζί με τον συνάδελφό του, Ευάγγελο Ζαχαρή, ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis κατέθεσε τη Δευτέρα η τέως εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία ήταν και η πρώτη που χρησιμοποίησε το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» αναφορικά με τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ε. Ράικου αναφέρθηκε σε όσα έχει καταγγείλει με επιστολές και έγγραφα την επίμαχη περίοδο κατά την οποία «οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς». Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου, τον Μάρτιο του 2017, παραιτήθηκε από τη θέση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλοντας παράκεντρα εξουσίας που εμποδίζουν την έρευνα για την υπόθεση της Novartis.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στο γραφείο του εισαγγελέα βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας πολύωρη κατάθεση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε στις ερωτήσεις του εισαγγελικού λειτουργού, ενώ κατέθεσε κύριο υπόμνημα, συμπληρωματικό υπόμνημα (δικαιοπολιτικό όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος) και μια περίληψη της όλης ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γ. Στουρνάρας έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των δύο προστατευόμενων μαρτύρων υπό τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», για τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρος, ψευδούς καταμήνυσης και συκοφαντικής δυσφήμησης.