«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες των αντιδράσεων των Ελλήνων δημιουργών διότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διοίκηση του Οργανισμού Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν έχουν άδειοδοτήσει το νέο φορέα Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων- ΕΔΕΜ. Η υπουργός Πολιτισμού κωλυσιεργεί καθ΄υπέρβαση του νόμου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

«Σήμερα οι δημιουργοί κατέθεσαν την έκθεση βιωσιμότητας, και στο υπουργείο και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Πρέπει αν δεν το έχετε ήδη κάνει, να υπογράψετε την άδεια λειτουργίας της Ένωσης Δικαιούχων Ελληνικής Μουσικής και να προβείτε άμεσα στην έκδοση της υπουργικής απόφασης», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε: «Έχουν πολύ ταλαιπωρηθεί οι Έλληνες δημιουργοί και ορισμένοι έχουν φτάσει στα έσχατα σημεία της ένδειας. Ιδιαίτερα οι στιχουργοί δεν έχουν άλλο τρόπο να ζήσουν πέρα από την είσπραξη των δικαιωμάτων».

«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, μια διαδικασία αποτελεσματική και αποδοτική», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και επισήμανε ότι «η λειτουργία κάθε Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, πρέπει να είναι λειτουργία επ΄ ωφελεία των δημιουργών και με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας, όχι μόνο γιατί ο χώρος έχει τραυματιστεί στο πρόσφατο παρελθόν (ΑΕΠΙ) αλλά κυρίως γιατί οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δεν προωθούν το δικό τους συμφέρον, διαχειρίζονται τα χρήματα των δημιουργών για λογαριασμό των δημιουργών».

Όπως όμως είπε επίσης η υπουργός, «εκτός από τους δημιουργούς, υπάρχουν και οι χρήστες. Είναι επιχειρήσεις και οργανισμοί που χρειάζονται τη μουσική δημιουργία προκειμένου να επιτελέσουν το ρόλο τους, επιχειρήσεις που προσφέρουν εργασία, συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη κλπ. Αξιώνουν λοιπόν και εκείνοι να υπάρχουν Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης που να είναι αξιόπιστοι και κυρίως διαφανείς στη λειτουργία τους».

«Αιτιάστε ότι κωλυσιεργώ καθ΄υπέρβαση του νόμου», είπε η κ. Μενδώνη για να επισημάνει: «Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 αναφέρει ότι ο ενδιαφερόμενος οργανισμός υποχρεούται να καταθέσει στον ΟΠΙ αίτηση που θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από το ύψος των εξόδων διαχείρισης, όπως και κάθε άλλο στοιχείο που ζητείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή τον ΟΠΙ, σχετικά με την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης. Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης είναι βασικό στοιχείο που οφείλει να ελέγξει το υπουργείο, για τη χορήγηση της άδειας. Γιατί ένας μη βιώσιμος φορέας δεν έχει την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης άρα είναι καταστροφικός και επιζήμιος για τους δημιουργούς. Για τη διερεύνηση της βιωσιμότητας ο ΟΠΙ ή το υπουργείο μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση και άλλων στοιχείων, όπως για παράδειγμα επιχειρησιακό σχέδιο ή άλλη σχετική μελέτη. Όλοι γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες της ΑΕΠΙ, οι πρακτικές της οποίας τραυμάτισαν τον χώρο. Να γιατί λοιπόν ζητούμε το αυτονόητο. Ζητούμε αυτό το οποίο απαιτεί ο νόμος. Όχι για λόγους ιδιοτροπίας αλλά για να διασφαλιστούν πραγματικά τα δικαιώματα των δημιουργών. Η ΕΔΕΜ, που ζητεί την άδεια για να διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα, έχει κάνει την αίτησή της με 269 μέλη και κεφάλαιο 9.500 ευρώ. Είναι προφανές λοιπόν γιατί το υπουργείο Πολιτισμού, ο ΟΠΙ και ο υπουργός πρέπει να ζητήσουν περισσότερα στοιχεία, τα οποία, όπως φαίνεται σήμερα κατέθεσαν».