Σύμφωνα με το κυπριακό Sigmalive.com, η Ιερά Σύνοδο έλαβε ομόφωνα την απόφαση για την καθαίρεσή του, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως στις αιτίες περιλαμβάνεται ο συγκυλισμός, όπως χαρακτηρίζει η εκκλησία την επαφή άνευ συνουσίας.
 
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το γραπτό αίτημα του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, στην εκκλησία του οποίου εκτελούσε μέχρι πρότινος τα καθήκοντά του ο ιερέας. Υπενθυμίζεται πως είναι ο ίδιος Μητροπολίτης που είχε απευθυνθεί το 2011 στον ψυχίατρο και Πρόεδρο της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης Γεώργιο Νικολαΐδη, με την έκθεση του τελευταίου να αναγνωρίζει πως η Έλενα Φρατζή ήταν ένα «πολυθυματοποιημένο» παιδί, όρος τον οποίο αποδίδουν οι επιστήμονες σε παιδιά που έχουν πέσει θύμα πολλαπλών κακοποιήσεων.
 
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης, αν και η Έλενα συνεργάστηκε πλήρως με τον ψυχίατρο, «η εξέταση του φερόμενου ως δράστη (σ.σ. του ιερέα) δεν κατέστη δυνατή λόγω έλλειψης συνεργασίας από πλευράς του».
 
Υπενθυμίζεται πως η Έλενα Φραντζή δόθηκε από μικρή ηλικία σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Την κοπέλα ανέλαβε ένας ιερέας και η γυναίκα του. Η Έλενα ήδη από τα 10 της χρόνια είχε καταγγείλει στο Γραφείο Ευημερίας ότι ο θετός της πατέρας την κακοποιούσε σεξουαλικά και πως η μητριά της της ασκούσε σωματική βία. Ωστόσο κανείς δεν πίστεψε τις κατηγορίες της, με την είδηση του θανάτου της τον περασμένο Μάρτιο να αντιμετωπίζεται ως αυτοκτονία.