Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες διεξάγουν το επόμενο μεγάλο οικονομικό πείραμα/έγκλημα και η Κύπρος κινδυνεύει να δει το τραπεζικό της σύστημα να καταρρέει τα τηλεοπτικά κανάλια σε Ελλάδα και Κύπρο απέδειξαν ότι δεν αξίζουν πλέον να θεωρούνται κόμβος ενημέρωσης.

Του Κώστα Εφήμερου

Την καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα παρακολουθήσαμε ψυχαγωγικές εκπομπές, ταινίες του '80, επαναλήψεις του Κωνσταντίνου & Ελένης (no mercy) και χαζοτηλεπαιχνίδια. Στην Κύπρο το κρατικό κανάλι μετέδιδε καρναβάλια και  εορτασμούς ενώ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο ρεπορτάζ για την κρίση περιέργως δεν βρέθηκε ούτε ένας πολίτης να μην ζητήσει ψυχραιμία από τους συμπολίτες του. «Ας το πουν με άλλο όνομα, όχι κούρεμα, μας τρομάζουν έτσι» και «να μην βγάλουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες και γκρεμίσουμε ότι χτίζαμε τόσα χρόνια» ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν (αλήθεια).

Ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Έλλη Στάη, ο Άρης Πορτοσάλτε και οι άλλοι αστέρες της πολιτικής δημοσιογραφίας δεν θεώρησαν ότι η υπόθεση της Κύπρου ήταν αρκετά σοβαρή ώστε να διακόψουν την αργία τους και να ενημερώσουν τον κόσμο για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τους φαντάζομαι μπροστά στην τηλεόραση να σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ που βρίσκονταν σχεδόν σε μόνιμη σύνδεση με τη Λευκωσία: «πφφ, ευρωπαίοι…» αλλάζοντας το κανάλι στον ενημερωτικό ΣΚΑΪ που έπαιζε ντοκιμαντέρ για το πάγωμα των ωκεανών.
 
Τα ηνία της ενημέρωσης έχουν περάσει πλέον στο διαδίκτυο. Όχι γιατί είναι το μέσο του μέλλοντος αλλά γιατί αυτοί που χειρίζονται τα ΜΜΕ του παρόντος δεν ενδιαφέρονται πλέον να κρατήσουν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.
 
Υ.Γ. Σταύρο, γράψε βρε ένα από εκείνα τα πύρινα άρθρα για την τρόικα που αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία με τους επιτρόπους στις τράπεζες, αλλά κάντο λίγο γρήγορα γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχουν τράπεζες.