«Κάθε ομοιότητα με γάτες, νυχτερίδες ή κέρατα διαβόλου είναι εντελώς συμπτωματική» διαμήνυσαν οι υπεύθυνοι του αμερικανικού δημοφιλούς περιοδικού TIME σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, μερικές ώρες αφού έχρισαν τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2016.

Στο εν λόγω εξώφυλλο, δίπλα στον Τραμπ φιγουράρει το σαρκαστικό και εύστοχο σχόλιο, «Πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής», αντί για των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά δεν ήταν αυτό που τελικά κέντρισε την προσοχή του online κοινού.

Τα πληκτρολόγια πήραν «φωτιά» όταν οι χρήστες παρατήρησαν τα…κερατάκια πάνω από το κεφάλι του Τραμπ, τα οποία του «φοράει» το γράμμα «Μ», έτσι όπως «στέκεται» πάνω στην κόμη του.


«Δεν το κάναμε επίτηδες» συμπλήρωσε το περιοδικό, «αφού δεδομένου του σχήματος του γράμματος 'Μ' και του σημείου που βρίσκεται στο εξώφυλλό μας, σε πολλά άλλα πρόσωπα στο παρελθόν έμοιαζε σαν να 'ξεφύτρωσε' κάτι».

Ο μεγιστάνας και πρώην τηλεοπτική περσόνα κοιτάει με κακεντρεχές βλέμμα ενώ είναι θρονιασμένος σε μία από τις πανάκριβες πολυθρόνες του που βρίσκονται στον 66ο όροφο του προκλητικά χρυσοποίκιλτου πύργου του στη Νέα Υόρκη.

Ο φωτογράφος, Nadav Kander, «παίζει» με το φως και όπως ο Τραμπ έχει διχάσει τις ΗΠΑ, έτσι απεικονίζεται κι ο ίδιος, ως μια φιγούρα διπρόσωπη, που κρύβει μια πλευρά σκοτεινή και ανατριχιαστική, θυμίζοντας τον σχιζοειδή κακό, Two-Face, από το Γκόθαμ Σίτυ του Μπάτμαν, όπως σχολιάζει αρθρογράφος της Guardian.

Ανταγωνιστές του Τραμπ για τον τίτλο «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν η πολιτική του αντίπαλος Χίλαρυ Κλίντον, ο Ερντογάν αλλά και η τραγουδίστρια Beyonce.

Όπως δήλωσε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού TIME, Nancy Gibbs, «Δώσαμε τον τίτλο στο πρόσωπο που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στα πράγματα προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο», ενώ διευκρίνισε ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μια «χωρίς περιστροφές επιλογή».

Τώρα, τι κοινό έχουν ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Τραμπ, ο Διαδηλωτής και Εσύ;

Κάθε χρόνο από το 1927, το περιοδικό TIME στέφει το «Πρόσωπο της Χρονιάς» (είχε πρωτοξεκινήσει ως ο «Άντρας της Χρονιάς»), με μερικές από τις πιο αιμοσταγείς προσωπικότητες να έχουν γίνει εξώφυλλο, όπως ο Χίτλερ το 1938 και ο Στάλιν το 1939 και το 1942.

Από την άλλη, το 2006 το TIME τίμησε «Εσένα», που αντιπροσωπεύεις το δημιουργό περιεχομένου του παγκόσμιου ιστού (world wide web) ενώ το 2011, «Πρόσωπο της Χρονιάς» ήταν συμβολικά ο «Διαδηλωτής», ως φόρος τιμής στα παγκόσμια κοινωνικά κινήματα που πολλαπλασιάζονταν από τη Βόρεια Αφρική με την «Αραβική Άνοιξη» έως τους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος.