Μια πολύ σοβαρή καταγγελία φέρνει στο φως «Η Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύει καταγγελία καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παρακολούθηση του ίδιου  με συσκευή γεωεντοπισμού, ενώ στην καταγγελία του αφήνει αιχμές για δάχτυλο κρατικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει ότι μετά από τακτικό service του αυτοκινήτου του, εντοπίστηκε συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker), τοποθετημένη στο πίσω μέρος του οχήματος. Ο καθηγητής που είναι γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του δράση, δείχνει πίσω από την τοποθέτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού, κρατική υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Πολίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απεύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μια επί της ουσίας απάντηση».

Ο καθηγητής είναι ιδιαίτερα γνωστός για την δραστηριότητά του ως ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο αφορά την ακαδημαϊκή του ζωή, ήταν αυτός που πρότεινε την αναγόρευση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου σε επίτιμο διδάκτορα. Επιπλέον είναι γνωστός για την παιδαγωγική υποστήριξη μαθητών απομακρυσμένων περιοχών του Πηλίου, για τη διοργάνωση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας για πρόσφυγες καθώς και για δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους εντός του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακόμα είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση μαθημάτων πληροφορικής σε βαρυποινίτες των φυλακών Κασσαβέτειας.

Επιπλέον ο Π. Πολίτης είναι και γνωστός για την πολιτική του ταυτότητα καθώς συμμετέχει στο Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα αλλά έχει συμμετάσχει ακόμα στη διοργάνωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Βόλου, όπου και διαμένει τα τελευταία 18 χρόνια και στην ίδρυση του Στεκιού Μεταναστών.

Ο Π. Πολίτης σύμφωνα με την επιστολή του την οποία δημοσιεύει η «ΕΦ.ΣΥΝ.», έχει έντονη κοινωνική και πολιτική δράση καθώς έχει δείξει επανειλημμένα την έμπρακτη αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας του Βόλου και έχει συμμετάσχει σε διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης  αλλά και στήριξη σε δικαιώματα κρατουμένων. Ακόμα έχει λάβει μέρος και στη διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων.

Ολόκληρη η επιστολή του Παναγιώτη Πολίτη όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Σχετικά με παρακολούθησή μου με συσκευή γεωεντοπισμού

Ονομάζομαι Παναγιώτης Πολίτης, είμαι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (μέχρι 31/8/2019), κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (από 1/9/2019), επί σειρά ετών μέλος της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ και μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου πήγα το Ι.Χ. αυτοκίνητό μου για τακτικό service σε συνεργείο του Βόλου, της πόλης όπου εργάζομαι και διαμένω τα τελευταία 18 χρόνια. Οταν επέστρεψα για να το παραλάβω ο μηχανικός με ενημέρωσε ότι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μου, εξωτερικά και από κάτω, βρήκε τοποθετημένη συσκευή γεωεντοπισμού (GPS tracker).

Πρόκειται για συσκευή εντοπισμού θέσης, διαστάσεων 15×4,5×3,5 cm, σε αδιάβροχη θήκη χρώματος μαύρου, που φέρει 3 μαγνήτες για στερέωση. Δεν φέρει ένδειξη κατασκευάστριας εταιρείας, παρά μόνο την ένδειξη CELL μαζί με γραφικό σήμα αντένας, καθώς και διακόπτη on/off.

Επειτα από σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο η αρχική εικόνα που σχημάτισα για τη συσκευή επιβεβαιώθηκε. Οι συσκευές αυτές στέλνουν τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του ενσωματωμένου GPS σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια με τη χρήση κατάλληλης εφαρμογής εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο η ακριβής θέση του οχήματος που παρακολουθείται.

Οπως αντιλαμβάνεστε, έντονη ενόχληση, δυσφορία και αγανάκτηση με κατέλαβαν μετά την αρχική έκπληξη. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελούν, ως γνωστόν, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η παραβίασή τους στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μου.

Εκτιμώντας ότι πίσω από την παρακολούθησή μου βρίσκεται κρατική υπηρεσία, ήδη απεύθυνα σχετική επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κοινοποιώντας την τόσο στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όσο και στον Συνήγορο του Πολίτη και περιμένω μια επί της ουσίας απάντηση.

Οι δραστηριότητές μου, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, είναι γνωστές. Η επιτιμοποίηση του Μανώλη Γλέζου πριν από περίπου έναν χρόνο, οι τακτικές παρεμβάσεις παιδαγωγικής υποστήριξης μαθητών απομακρυσμένων Δημοτικών σχολείων του Πηλίου, η διοργάνωση μαθημάτων ελληνικών για ενήλικες πρόσφυγες και δημιουργικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά τους εντός του Πανεπιστημίου, τα μαθήματα Πληροφορικής για βαρυποινίτες κρατούμενους στην αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας είναι μερικές από τις δραστηριότητες που έχω αναπτύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αλλά και οι δραστηριότητές μου με την πολιτική μου ταυτότητα, αυτή του μέλους του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, είναι επίσης γνωστές. Η διοργάνωση των Αντιρατσιστικών Φεστιβάλ Βόλου, η ίδρυση και λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών στην πόλη, η έμπρακτη υποστήριξη σε πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας της περιοχής, η στήριξη σε αιτήματα κρατουμένων στις φυλακές, η διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων, η υποστήριξή μου στο κίνημα για το νερό στον Βόλο, η συμμετοχή μου σε διεθνιστικές αποστολές αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη είναι ενδεικτικά κάποια θέματα στα οποία δραστηριοποιούμαι ως ενεργός πολίτης, δραστηριότητα η οποία είναι πάντοτε δημόσια και διαυγής.

Βόλος 9/8/2019