Όπως αναφέρει το 902.gr, από νωρίς το πρωί, φοιτητές στα προπύλαια διαμαρτύρονται ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ που προβλέπει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου και η κυβέρνηση το φέρνει μέσα στο κατακαλόκαιρο με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη 7 Αυγούστου, με τη διθαδικασία του επείγοντος.

Στο κάλεσμά του το ΜΑΣ τονίζει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ τόλμησε να καταθέσει με τη διαδικασία του επείγοντος και μέσα στο καλοκαίρι, το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου! Δε θα τους περάσει! Με τη μαζική και μαχητική μας κινητοποίηση την Τρίτη 23 Ιούλη στείλαμε ένα πρώτο μήνυμα: η προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τους αγώνες μας, να κλιμακώσει την καταστολή, ώστε να επιβάλει σιγή νεκροταφείου για να κάνουν ανεμπόδιστα οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις μπίζνες τους στις πλάτες των φοιτητών θα πέσει στο κενό!

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή!

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια σε αγωνιστική κινητοποίηση για την υπεράσπιση του ασύλου την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 19.00 στα Προπύλαια!

Δεν τσιμπάμε στα προκλητικά προσχήματα, περί “εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών” με τα οποία επιδιώκουν να παγιδεύσουν τους φοιτητές! Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανέναν Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μενίδι για να διαπιστώσει ότι δεν είναι το άσυλο που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών. Επιπλέον το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτοί που σίγουρα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, που με τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ διογκώνουν το πρόβλημα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοιάζονται για τις συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης, των φοιτητών, μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα! Από κοινού όλα αυτά τα χρόνια καθηλώνουν την υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα την ενίσχυση προβλημάτων έλλειψης φωτισμού, συντήρησης, φύλαξης, που διαμορφώνουν το έδαφος για φαινόμενα τα οποία οι ίδιοι αξιοποιούν στη συνέχεια για το χτύπημα του ασύλου! Η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δήθεν προστασία της, αναμασώντας όσα έλεγε και η προηγούμενη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να κρύψουν ότι στο “πανεπιστήμιο-επιχείρηση” που φτιάχνεται, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οι σπουδές των φοιτητών, όπως και η ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, μόνο ελεύθερες δεν μπορεί να είναι, αφού είναι άρρηκτα δεμένες με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Η “καθαριότητα των ιδρυμάτων” που προτείνει η ΝΔ είναι η εξαφάνιση της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, είναι η απαλλαγή από το φοιτητικό κίνημα, για να παρελαύνουν στα ιδρύματα ανενόχλητες οι επιχειρήσεις και η πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία τους! Αυτός είναι ο πραγματικός “εχθρός” τους, που τους χαλάει τα σχέδια να μετατρέψουν τη γνώση σε εμπόρευμα, να σαρώσουν τα δικαιώματα μας στη μόρφωση!

Απορρίπτουμε τους κάλπικους καβγάδες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του δεύτερου να εμφανίζονται προκλητικά ως δήθεν υπερασπιστές του ασύλου! Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του στην πράξη!  Έδωσε το ελεύθερο στη ΝΔ να μιλάει με θράσος για την κατάργηση του ασύλου, ως κάτι το φυσιολογικό. Με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ΜΑΤ σε εστιακούς φοιτητές, τις επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, τους δύο συμφοιτητές μας που ακόμα δικάζονται με ανυπόστατες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ! Άλλωστε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη δεν κρατήθηκε και ομολόγησε τον πραγματικό τους στόχο, ότι “δεν είναι δυνατόν εν έτη 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο”!

Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους!

Για αυτό και θέλουν να χτυπήσουν το άσυλο! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες για τα κέρδη τους στις πλάτες των φοιτητών, για να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας και στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Το άσυλο δεν είναι “κούφιο γράμμα”, είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, που βάζουν στο στόχαστρο αυτή την πολιτική, διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Για αυτό και μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούν να το υπερασπιστούν!»