Με αφορμή την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Σοφών, ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο και θα ληφθεί υπόψη. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αυτή που λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Κατρούγκαλου

«Η παράδοση (αύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου) του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η ταυτόχρονη παράδοσή του στους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, εγκαινιάζει τον δημόσιο διάλογο για το σημαντικότατο αυτό ζήτημα.

Οφείλω να καταστήσω σαφές ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα, τις προτάσεις που θα διατυπωθούν κατά τον δημόσιο διάλογο και τις βασικές πολιτικές της αρχές, όπως είναι η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος, η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους».