Σε σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν την λήξη των εργασιών της Κ.Ε., ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη συλλογικής δράσης και της συνεργασίας μεταξύ των στελεχών και των μελών όλων των τάσεων.
Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «όλα θα γίνουν στην ώρα τους» και με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, αναφερόμενος στις συνεργασίες και την συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

Προηγήθηκε εκτενής διαβούλευση μεταξύ κορυφαίων στελεχών και της ηγεσίας σχετικά με το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την συμμετοχή προσωπικοτήτων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα υπογράμμισε στις διαβουλεύσεις αυτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με πρόσωπα που είχαν ευθύνη και ρόλο στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και υπό αυτήν την οπτική θα πρέπει να υπάρξει ένα αυστηρό όσο και σαφές πλαίσιο σχετικά με τις συνεργασίες, κυρίως σε επίπεδο συγκρότησης ψηφοδελτίων.


Ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη συμφώνησαν με την θέση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι και η δική του σταθερή θέση, που τονίστηκε και στην εισηγητική ομιλία του, είναι ότι το κόμμα δεν πρόκειται να γίνει πλυντήριο και ότι θα υπάρξει μια «κόκκινη γραμμή» στο θέμα.

Η διαβούλευση έφερε αποτέλεσμα και έτσι η Αριστερή Πλατφόρμα απέσυρε την τροπολογία σε κλίμα ικανοποίησης σε όλες τις πλευρές. Το θέμα των ψηφοδελτίων θα απασχολήσει την Κ.Ε. σε επόμενη συνεδρίασή της.
 

Η μειοψηφία


Η δεύτερη τροπολογία την οποία κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα και η οποία καταψηφίστηκε, προέβλεπε να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος.

Συγκεκριμένα:

– Δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών.
 
– Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας, με προτεραιότητα τους τομείς δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και υποδομών.
 
– Άμεσα ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ριζικής προοδευτικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος, με στόχο την κατάργηση της ασυλίας και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών.

 

Καθησυχαστικός ο Τσίπρας


Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, συνοψίζοντας τον πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ με τις φράσεις «ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε κάλεσμα και στο εσωκομματικό πεδίο, λέγοντας αφενός «να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης» και αφετέρου «να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία, χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε».