Η εν λόγω διάταξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ ενώ εάν δεν αποσυρθεί, υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Το δεύτερο αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δηλαδή το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκεκριμένοι αίτημα, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα το εξετάσει ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει το προσεχές διάστημα και νέο κύμα διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, στη σύσκεψη συζητήθηκε και το να μετακινηθούν το 80% των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. και να ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας των δήμων.

Πάντως, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων.

Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.

Η σύσκεψη διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα καθώς στέλεχος της ΚΕΔΕ ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη φράση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.