Στην πολιτική των πιθανών συνεργασιών, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων του πολιτικού συστήματος και του κράτους και την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την απλή αναλογική επικεντρώθηκε η πρώτη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, με συμμετοχή ερωτώντων δημοσιογράφων από την Περιφέρεια, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Απόστολος Πόντας, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος, και ο Δημήτρης Τζιώτης επιχείρησαν ο καθένας να εμφανίσει τη δική του προοπτική για το νέο κόμμα, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και τον πολιτικό του προσανατολισμό.

Οι υποψήφιοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στον νέο φορέα ανεξαρτήτως του νέου αρχηγού, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκε ο «λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η πελατειακή συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας». Ωστόσο, το κυριότερο σημείο που προέκυψε, ήταν αυτό της ιδιωτικής συμφωνίας στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης για τη μη διάλυση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους στη Βουλή, γεγονός που όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Διχασμός για τα κόμματα και τις θέσεις

«Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται. Δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ερώτηση που του απήυθυνε ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Φ. Γεννηματά, που έκανε λόγο για συμφωνία.

«Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογή αρχηγού στις 12 Νοεμβρίου. Έντονα διαφώνησαν οι Γ. Καμίνης, Γ. Μανιάτης και Γ. Ραγκούσης.
«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε», ανέφερε ο τελευταίος, επιμένοντας ότι την επομένη της εκλογής αρχηγού θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα να είναι μία.

Υπενθυμίζεται πως από το σύνολο των εννέα και εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, οι υπόλοιποι επτά βρίσκονται εκτός Βουλής, ενώ δημόσια αξιώματα κατέχουν ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηνών και ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής. Οι δύο τελευταίοι επέμειναν στην απόφασή τους να διατηρήσουν επίσης τις θέσεις τους μέχρι τις επόμενες εκλογές, ο πρώτος για να ολοκληρώσει το έργο του στο δήμο Αθήνας, και ο δεύτερος για να εκμεταλλευτεί το βήμα που του δίνει το ευρωκοινοβούλιο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αντέκρουσε τη κριτική πως θα συνδυάζει και τη θέση του δημάρχου και τη θέση του αρχηγού, εφ όσον εκλεγεί δηλώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης σταδιακά ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος και ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει μαζικά.

Αντίθετος με τη διάλυση των κομμάτων που πήραν πρωτοβουλία για να ανοίξει η διαδικασία ήταν ο Απ. Πόντας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προωθήσει ένα προεκλογικό βίντεο στο οποίο ενσαρκώνει το λόγο του Φρανκ Άντεργουντ στο House of Cards, υποστηρίζοντας πως προχώρησε σε αυτή την επιλογή ως αντίβαρο στη μη αναγνωρισιμότητα του.

Μαχαίρια για ηγεσία και συνεργασίες

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όλοι σχεδόν συμφώνησαν ότι η οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να βασίζεται σε προοδευτικές προγραμματικές δεσμεύσεις, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα υποχρεωθούν να απαντήσουν αν θα δεχθούν τη προγραμματική πρόταση της προοδευτικής παράταξης. Επίσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με την καθιέρωση κλιμακωτά μπόνους εδρών.

Με τις απόψεις αυτές διαφώνησε ευθέως ο Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης να κληθεί κυβερνήσει με ανοχή ή να πάρει την ευθύνη νέων εκλογών. Παράλληλα, διαμήνυσε πως «με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου δεν θα συνεργαστούμε», θέτοντας στο στόχαστρό του τον κυβερνητικό συνασπισμό.

 «Θέλουμε μια νέα παράταξη με μια νέα ηγεσία γιατί η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν», υποστήριξε ο Γιάννης Μανιάτης. Ο ίδιος αντέδρασε ενοχλημένος στο σχόλιο της κ. Γεννηματά ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Αργολίδα τον Ιανουάριο του 2015 λέγοντας ότι στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης επανέλαβε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει με νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα πανεπιστήμια, τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τον ορυκτό πλούτο, μην εκπλήσσοντας με την φανατική υποστήριξή του στην εξόρυξη πετρελαίου και τις ενέργειες που έκανε ως υπουργός για να προσελκύσει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα.

«Ήμασταν 7ο κόμμα όταν παρέλαβα την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ», απάντησε στη μομφή του Γ. Μανιάτη η Φ. Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι «το Γενάρη του 2015 ο κ. Μανιάτης δεν κατάφερε να εκλεγεί στην Αργολίδα». Δεν φτάσαμε σήμερα στην τρίτη θέση με τον αυτόματο πιλότο, δήλωσε επίσης. Παράλληλα, ωστόσο, απέφυγε να λάβει θέση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, υποστηρίζοντας πως αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Καμίνης, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο συνεργασίας με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας». Τάχθηκε υπέρ του γερμανικού εκλογικού συστήματος.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε η απλή αναλογική, υπογραμμίζοντας πως δεν βοηθάει, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν ηγηθώ του φορέα όλες οι θέσεις μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ, υποσχέθηκε και σημείωσε ότι «ο αγώνας μας θα γίνει στην κοινωνία αυτός είναι ο στόχος μου».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κ. Γάτσιος επεσήμανε ότι ο νέος φορέας, για να πείσει θα πρέπει να συγκρουστεί με τις παρασιτικές κρατικοδίαιτες κοινωνικές ομάδες εκφράζοντας τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας. «Είναι κατάντια να πρέπει να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε είτε με τον ανερμάτιστο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ είτε με την πελατειακή Ν.Δ.» δήλωσε αναφορικά με τις πιθανές συνεργασίες, ενώ υπογράμμισε πως «η κομματοκρατία έφερε τη χώρα στην παρακμή»

Την… παράσταση έκλεψε η εμφάνιση του Δ. Τζιώτη, που ανεξαρτήτως των ερωτήσεων, επέλεξε να δίνει έτοιμες απαντήσεις, πιστά αντίγραφα του λόγου του στο προεκλογικό του μήνυμα, ενώ πρότεινε ακόμη και τώρα, πριν την εκλογή αρχηγού να γίνει πολιτικό συνέδριο για να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει. «Όλοι μαζί δημιουργούμε το νέο κίνημα… δεν έχουμε σχέση με τη Δεξιά», είπε.