Σε αυτό το κλίμα, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai Composite ενισχύθηκε κατά 1,9%, ενώ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,3%. Ανάμεσα στους τομείς που επωφελήθηκαν περισσότερο ήταν ο χρηματιστηριακός, με τον σχετικό υποδείκτη να ενισχύεται 3,2%.

Στην υπόλοιπη Ασία η εικόνα είναι μικτή. Μια μικρή υπαναχώρηση των τιμών του πετρελαίου υποχρέωσε σε απώλειες 0,5% τον S&P/ASX 500 της Αυστραλίας, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 0,3%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,25%, ενώ αντίθετα στην Ινδία ο Sensex ενισχύθηκε 0,66%, ενώ στην Ταϊβάν το χρηματιστήριο κατέγραψε οριακά κέρδη 0,02%.

Ήπια πτωτικά άνοιξαν οι ευρωαγορές

Ήπια πτωτικά εκκίνησαν στην εβδομάδα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται δυσμενώς από την πτώση στην τιμή των εμπορευμάτων (commodities).

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,41% στις 6.164 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,55% στις 9.896 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,63% στις 4.434 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση κατά 0,51% στις 339,96 μονάδες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται διορθωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 1,90% στα 38,69 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,23% στα 40,69 δολάρια.

ΕΚΤ: Χωρίς φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν αυξάνεται η ανάπτυξη

Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να προωθήσουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες να ωφελούν τις επενδύσεις, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Αναφορά έκανε και στην ανάγκη περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτικό πεδίο. «Έχει έρθει η ώρα να υπάρξει μία νέα φάση οικονομικής ένωσης, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την πολιτική ενοποίηση» διευκρίνισε ενδεικτικά.