Μιλώντας από το Νταβός, σε συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νάιαλ Φέργκιουσον, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και σημείωσε πως αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, παρά το ότι εκεί συμμετείχε και η Τουρκία. Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, δήλωσε πως αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, ενώ πρόσθεσε ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή καθώς και ότι δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία.

Παράλληλα, εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας. Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου». Είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες».

«Υπάρχει πειστικό αφήγημα για επενδύσεις»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα καθώς και ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

Έκανε λόγο για νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε λαϊκιστές της Δεξιάς και της Αριστεράς, ενώ ανέφερε πως πλέον υπάρχει πειστικό αφήγημα για επενδύσεις. «Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε “υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ”. Η κυβέρνηση νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς. Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας».

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος το να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις σε βάθος οκταετίας. «Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

Παράλληλα, σε επισήμανση του περιοδικού Politico για το ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που σκοπεύει να αλλάξει στον πρώτο ανασχηματισμό, τονίζοντας ωστόσο πως δεν περιλαμβάνονται στα άμεσα σχέδιά του αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αναφερόμενος στη νέα ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποστήριξε πως έχει λάβει «σημαντικές αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος».