Το σημαντικό πλήγμα που δέχθηκε η αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την Τετάρτη, χτύπησε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Αντιπροέδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης  Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Υφυπουργός υπό τον Πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, στη σύσκεψη τονίστηκε πως οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών όπως:

– Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο

– Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

– Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018

– Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση

– Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων»

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η χθεσινή βουτιά των μετοχών των τραπεζών αποτελεί εξέλιξη αναντίστοιχη με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και έτσι προκύπτει πως υπάρχουν κερδοσκοπικές πιέσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

«Εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, διαρκής μείωση της ανεργίας και η διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης.

Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών

Την Τετάρτη η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε απώλειες της τάξης του 20,73%, η Eurobank απώλειες της τάξης του 14,69%. Η Εθνική Τράπεζα έχασε 5,49% της αξίας των μετοχών της και η Alpha Bank έχασε το 3,28%. Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών συμπαρέσυρε τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου έκλεισε στις 666,84 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,10%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, έκθεση της Goldman Sachs εξέφραζε σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη». Μάλιστα, στην έκθεση σχολιάζει τους στόχους των ελληνικών τραπεζών για την επίτευξη της μείωσης των κόκκινων δανείων ως εξαιρετικά φιλόδοξους, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση τα «ανοίγματα» θα παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και χαρακτήρισε αναπάντεχο το αποτέλεσμα της Τετάρτης στο χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα θεωρείται αναπάντεχο και από την ελληνική αγορά, καθώς πριν λίγες ημέρες οι τράπεζες παρουσίασαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) τα πλάνα τους με τους ετήσιους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για την τριετία 2019-2021.