Όλα ξεκίνησαν όταν ο 36χρονος Huang επίχειρησε να τραβήξει φωτογραφίες των μελών της Chengguan – κωδική ονομασία δημοτικής υπηρεσίας ασφαλείας – να βιαιοπραγούν ενάντια σε γυναίκα που πουλούσε στο δρόμο σόμπες αερίου.

Μόλις τον αντιλήφθηκαν, σύμφωνα με πλήθος μαρτύρων, ο άνδρας ξυλοκοπήθηκε με απίστευση βαναυσότητα από περισσότερους από 10 άνδρες της Chengguan, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να χάσει την ζωή του.

Η είδηση κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτυωσής, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες πολίτες να βγουν στους δρόμους, περικυκλώνοντας βαν, στο οποίο βρήκαν καταφύγιο πολλά μέλη της Chengguan.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες εβδομάδες νωρίτερα η είδηση της δολοφονίας συνταξιούχου από μέλη της ίδιας υπηρεσίας είχε προκαλέσει κύμα οργής σε ολόκληρη την χώρα.

 

Το πλήθος, αφού περικύκλωσε το βαν στο οποίο βρήκαν καταφύγιο 5 μέλη της Chengguan, έσπασαν τα τζάμια και ξεκίνησαν να τους ξυλοκοπούν, ενώ στην συνέχεια ανέτρεψαν το βαν και αφού τους έσυραν έξω, τους χτύπησαν, αφήνοντας τους τελικά αναίσθητους.

Δύο από τους πέντε νοσηλεύονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι φωτογραφίες που κατέκλυσαν το διαδίκτυο καταδεικνύουν την ωμότητα της επίθεσης.

 
Chengguan

Τα μέλη της δημοτικής υπηρεσίας ασφαλείας δεν φέρουν οπλισμό, διατηρούν, ωστόσο, την φήμη μιας άγριας ομάδας επιβολής της τάξης, που θέτει στο στόχαστρό της κυρίως φτωχούς πολίτες και πλανόδιους μικροπωλητές.

Οι τακτικές που ακολουθούν χαρακτηρίζονται από τέτοια βιαιότητα, που πολλοί στην Κίνα αστειέυονται πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άψογα στο πεδίο πραγματικής μάχης.

Χαρακτηριστικό περιστατικό αποτελεί η δολοφονία πλανόδιου πωλητή πεπονιών από τέσσερα μέλη της, τα οποία τον Δεκέμβριο του 2010 καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3,5 έως και 11 έτη.

(Πληροφορίες: Daily Mail, China Topix)