Για «κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία» που έχει οδήγησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μα είναι πλέον εστίες διάδοσης κορονοϊού εξαιτίας του συνωστισμού που παρατηρείται σε αυτά, κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία για αδυναμία εφαρμογής για «οποιαδήποτε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Στο ενημερωτικό του σημείωμα, ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ τονίζει πως «η εγκατάλειψη των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών δεν ξεκίνησε τώρα» αφού ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει μεγάλη ευθύνη για την απαξίωση τους» κατηγορώντας τα δύο κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία τονίζοντας «πως δεν γνωρίζουν τίποτε για την κατάσταση, την περιπέτεια των Μ.Μ.Μ. και τις επιπτώσεις ,όχι πια μόνο στην εξυπηρέτηση, αλλά δυστυχώς και στην υγεία των πολιτών».

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε:

  • Καμία αγορά νέων οχημάτων.
  • Καμία νέα πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού.
  • Τα λεωφορεία-τρόλεϊ που λειτουργούσαν ήταν 1.000 περίπου, το 50% των όσων χρειάζονται. Όταν είχαν παραλάβει πάνω από 2000.
  • Η έλλειψη ανταλλακτικών ήταν τραγική.

Όσον αφορά στην παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πως:

  • Δεν φρόντισαν να προμηθευτούν νέα οχήματα και να προσλάβουν οδηγούς/τεχνικούς
  • Αφήνουν 270 οχήματα ακινητοποιημένα (150 λεωφορεία και 80 τρόλεϊ) λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και τεχνικών.
  • Δεν φρόντισαν εγκαίρως για τυχόν προσωρινές εναλλακτικές λύσεις (π.χ. ενοικίαση οχημάτων κλπ).
  • Οι συσκέψεις και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και του Υπουργού περίσσευαν, σε αντίθεση με τις πράξεις.
  • Χρειάσθηκε να φθάσουμε στο «κόκκινο» για να αποφασίσει η Κυβέρνηση την Παρασκευή 30/10(!!) να προκηρύξει την πρόσληψη 455 οδηγών/τεχνικών στον ΟΣΥ και 200 στη ΣΤΑΣΥ (μετρό-ηλεκτρικός-τραμ).

Τέλος, στο σημείωμα το ΚΙΝΑΛ αναφέρει τις δικές του προτάσεις, για να αντιμετωπιστεί τώρα ο συνωστισμός στις δημόσιες συγκοινωνίες προτείνοντας την άμεση προμήθεια ανταλλακτικών, νέες προσλήψεις οδηγών και τεχνικών με fast track διαδικασίες και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, ενώ αναφέρει πως μέχρι τότε πρέπει «να υπάρξει συντονισμός του ΟΑΣΑ με τις δημοτικές συγκοινωνίες της Αττικής και αστικές συγκοινωνίες πόλεων της περιφέρειας, ώστε να ενσωματωθεί προσωρινά ο αναγκαίος αριθμός οχημάτων στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου».

Δείτε ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα του ΚΙΝΑΛ εδώ.