Τον κίνδυνο υπερμετάδοσης και πίεσης του συστήματος υγείας επισημαίνουν οι επιστήμονες ενόψει του ανοίγματος των μαγαζιών και του λιανεμπορίου για την περίοδο των γιορτών. Ο σταθερά υψηλός αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων, καθώς και εικόνες συνωστισμού από το άνοιγμα της οικονομίας σε ευρωπαϊκές προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς κρούοντας τον κίνδυνο για πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας μετά τις γιορτές.

«Πρέπει να σκεφτούμε αν θα αντέξουμε υπερμετάδοση με το άνοιγμα των μαγαζιών»

«Ό,τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη και θα είναι άσχημο» τόνισε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επεσήμανε τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του ιού με το άνοιγμα των μαγαζιών μία στιγμή που «δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων».

«Πρέπει να σκεφτούμε αν θα αντέξουμε υπερμετάδοση με το άνοιγμα των μαγαζιών» τόνισε ο λοιμωξιολόγος, ενώ όσον αφορά στην εικόνα του συστήματος υγείας στη χώρα υπογράμμισε πως εφόσον «δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων», δε θα πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. «Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην άρση μέτρων και τις ενέργειες της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σημείωσε πως «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή» τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας». «Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης» πρόσθεσε αναφερόμενος στις πρόσφατες εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν με το άνοιγμα της οικονομία στη Βρετανία.

«Ό, τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη» επεσήμανε όσον αφορά στο άνοιγμα των μαγαζιών για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τέλος, σημειώνεται πως όσον αφορά στον εμβολιασμό ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες» υπογραμμίζοντας πως αυτό δε συνιστά έναν εύκολο στόχο όσο το αντιεμβολιαστικό κίνημα να μεγαλώνει, καθώς ο «ο κόσμος είναι δύσπιστος». Αν ο ΕΜΑ δώσει έγκριση, θα ξέρουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές: «Θέλω πρώτα να δω τα στοιχεία και μετά να πω για την ασφάλεια» τόνισε σημειώνοντας πως σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα της οικονομίας»

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να πάμε σε άνοιγμα της οικονομίας» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να πάρει τις τελικές αποφάσεις με βάση και τα δεδομένα στην οικονομία».

Μιλώντας στο newsbomb.gr έκανε λόγο για μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, η οποία παραμένει παρά τη μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας τις τελευταίες μέρες. «Αν δούμε και στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές που βλέπουμε στην Βρετανία θα είναι καταστροφικό. Τέτοιου είδους συμπεριφορές με κόσμο να συνωστίζεται δίνει τον ιό τη δυνατότητα να εξαπλωθεί» τόνισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την κρισιμότητα του ανοίγματος των καταστημάτων, καθώς και πως «ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι την επικινδυνότητα της κατάστασης».

«Η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη όπως και η κατάσταση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε, ενώ  «ο ιός από τον Αύγουστο είναι σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στα μικρότερα χωριά» με τον καθηγητή να επισημαίνει πως «η διασπορά του στην κοινότητα είναι μεγάλη και δύσκολα μπορεί να τιθασευτεί».

Τέλος, όσον αφορά στον δείκτη R της αναπαραγωγής των κρουσμάτων σημείωσε πως υπάρχει μια βελτίωση, καθώς εμφανίζεται πλέον λίγο κάτω από το 1 επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «για παράδειγμα τον Μάρτιο ήταν στο 0,5».

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις για το περιορισμένο άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 13:30.

Ανακοινώσεις για μέτρα ενόψει Χριστουγέννων