Κινέζοι πολίτες σε όλο τον κόσμο θυμούνται τον άγνωστο διαδηλωτή, οπλισμένο με τίποτα περισσότερο από δύο τσάντες για ψώνια, ο οποίος βγήκε μπροστά από μια σειρά τανκ. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή φαίνεται το προπορευόμενο άρμα προσπάθησε να αλλάξει την κατεύθυνση του ώστε να παρακάμψει τον άντρα.

Όμως o διαδηλωτής επανειλημμένως άλλαζε τη θέση του ώστε να μην αφήσει το άρμα να περάσει.

Η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα, ενώ τον Απρίλιο του 1998, το περιοδικό Time, τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τα 100 πιο σημαντικά άτομα του 20ού αιώνα.

Την 29η επέτειο της καταστολής της Τιεν Αν Μεν, ο κινέζος καλλιτέχνης και σκιτσογράφος Badiucao χρησιμοποιώντας στο twitter τα hashtag # Tankman2018 # Tankmen2018, ξεκίνησε μια εκστρατεία προς μνήμην του.

Σύμφωνα με τον Badiucao, ο Tank Man αντιπροσωπεύει «κάτι που χάθηκε στη νέα γενιά της Κίνας: ο ιδεαλισμός, το πάθος, το αίσθημα ευθύνης και η εμπιστοσύνη ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει μια αλλαγή». «Ο Tank Man έχει μεγάλη σημασία σήμερα και οι άνθρωποι πρέπει να το δουν. Η κοινωνία δεν έχει αλλάξει πολύ καθώς η σφαγή για την καταπίεση δεν έχει σταματήσει ποτέ».

Περίπου για έξι εβδομάδες οι φοιτητές βρίσκονται στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Τενγκ Σιαοπινγκ. Τα μεσάνυχτα της 4ης Ιουνίου του 1989, δίνεται η διαταγή για επέμβαση. Οι φοιτητές πιασμένοι σε αλυσίδες τραγουδούν τον ύμνο της Τρίτης Διεθνούς μπροστά από φλεγόμενα λεωφορεία και αυτοκίνητα που έχουν στηθεί για οδοφράγματα.

Χιλιάδες πολίτες τραυματίστηκαν και δολοφονήθηκαν, με τον αριθμό να παραμένει άγνωστος. Ωστόσο ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241 άτομα, ανάμεσα τους 36 φοιτητές.