Δύο ειδήσεις, φαινομενικά άσχετες. Από τη μία, στο διαδίκτυο κάνει την εμφάνισή της η «δήλωση απαλλαγής» που μπορούν να υπογράψουν οι γονείς για να μην παρακολουθήσουν τα παιδιά τους τη Θεματική Εβδομάδα με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» του υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας της ενότητας των «έμφυλων ταυτοτήτων».
 
Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο Μητροπολίτης Πειραιά, Σεραφείμ. Ο «άρχοντας» της εκκλησίας, έσπευσε να ενημερώσει το ποίμνιό του την περασμένη εβδομάδα για την πρωτοβουλία του υπουργείου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον Σατανά που «σηκώνει πάλι με αυθάδεια το κεφάλι και απειλεί να καταστρέψει ό, τι ωραίο, υψηλό, ηθικό, πνευματικό, χριστιανικό, ευαγγελικό, αποστολικό και πατερικό».
 
Αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Μητροπολίτης δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρίτο άξονα της Θεματικής Εβδομάδας, που πρόκειται να ασχοληθεί με τις σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, το βιολογικό και κοινωνικό φύλο, τα έμφυλα στερεότυπα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών. Στην εγκύκλιο που απέστειλε στους ναούς ανά τη χώρα ο παπάς, επισύναψε, μαζί με τις ομοφοβικές και σκοταδιστικές απόψεις του, και μία «δήλωση απαλλαγής», με την παρότρυνση προς τους γονείς να την χρησιμοποιήσουν για να απαλλάξουν τα παιδιά τους από τον εν λόγο άξονα της Θεματικής.
 
Ετούτη η δήλωση, γρήγορα μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Σκοπός της, να εμποδίσει τις… δόλιες προθέσεις του υπουργείου, που με την Θεματική που διοργανώνει επιδιώκει «απενοχοποίηση στις συνειδήσεις των μικρών μαθητών Γυμνασίου της ομοφυλοφιλίας, και η εμπέδωση στις συνειδήσεις τους της δυνατότητας ανατροπής της ανθρώπινης φυσιολογίας». Ένα «έγκλημα» όπως αναφέρει η εγκύκλιος, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό, μιλώντας πάντα για την προσπάθεια να πάψουν τα παιδιά να στιγματίζουν το διαφορετικό, να μάθουν να αγαπάνε τον εαυτό τους και τους γύρω τους και να σπάσουν, επιτέλους, τα στερεότυπα μίσους που περνάνε από γενιά σε γενιά.
 
Την ίδια ώρα, στα κοινωνικά δίκτυα «μοιράζεται» ακόμα μία ζοφερή είδηση.
 
Στο Ικόνιο στο Πέραμα, στο σχολείο που η Χρυσή Αυγή έκανε έφοδο με επικεφαλής τον υπόδικο βουλευτή Λαγό προ εβδομάδων, την Πέμπτη το πρωί έγιναν μαζικές αιτήσεις μεταγραφής για παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου από τους γονείς τους.
 
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 122 παιδιών του δημοτικού, έχουν γίνει 70 αιτήσεις μεταγραφής σε άλλο σχολείο, ενώ από τα 30 νήπια, αιτήσεις έχουν κατατεθεί για τα 16. Ένα παράδειγμα μόνο, μιας κίνησης που συναντάται σε αρκετά σημεία της χώρας, όπου σχολεία υποδέχτηκαν μικρά προσφυγόπουλα. Αιτία; Μα φυσικά, η ίδια η υποδοχή και η φοίτησή τους στον χώρο του σχολείου.
 
Δυο ειδήσεις, φαινομενικά άσχετες. Καρπός όμως του ίδιου δέντρου. Της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Σε μια κοινωνία που σήμερα έχει ανάγκη την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά όσο ποτέ.
 
Σήμερα, κάποιοι προσπαθούν να αναβιώσουν φαντάσματα του παρελθόντος, που θα έπρεπε να θεωρούνται προ καιρού νεκρά. Και είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε τα πάντα για να μείνουν έτσι.