Με κινητοποιήσεις πρόκειται να «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι πολίτες της ανατολικής Αττικής. Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καλεί σε συγκέντρωση στο χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία, καθώς και δεύτερη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Καλυβίων στις 6:30 μ.μ. προκειμένου να μπει φρένο στο σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος.

Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τη μηχανοκίνητη πορεία οι προσυγκεντρώσεις που καλεί ανά περιοχές είναι:

  • Για τη Νέα Μάκρη: στις 6 μ.μ. στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου
  • Για το Μαραθώνα: στις 6.30 μ.μ. στην έξοδο προς Γραμματικό (στο My Market)
  • Για το Βαρνάβα: στις 6.30 μ.μ. στον Περιφερειακό του Βαρνάβα.

Στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο «καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να υψώσουν για ακόμα μια φορά τη φωνή τους απέναντι στο αίσχος του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ένα έργο που αποτελεί έγκλημα για το περιβάλλον και τις ζωές όλων μας» και ενώνει τη φωνή του «με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που δίκαια αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή τους και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή», «με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής» και «με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε “καζάνια του θανάτου”, όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού».

Τέλος σημειώνει, πως «τώρα είναι ώρα για αγώνα, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Όπως με τον αγώνα μας καταφέραμε τόσα χρόνια να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους για λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να υψώσουν για ακόμα μια φορά τη φωνή τους απέναντι στο αίσχος του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ένα έργο που αποτελεί έγκλημα για το περιβάλλον και τις ζωές όλων μας!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής που δίκαια αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή τους και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε “καζάνια του θανάτου”, όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού!

Τα “πράσινα” κέρδη μάς μαυρίζουν τη ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα περισσέψουν από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την ανακύκλωση και άλλα. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν το περιβάλλον σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και υπονομεύοντας την υγεία μας.

Δεν ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε και ψήφισε στη Βουλή το “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο. Με το νέο νόμο, μεταξύ άλλων ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει και να διαμορφώνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, νομιμοποιούνται 23 αυθαίρετοι ΣΜΑ στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, προωθούνται μπίζνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον Τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

Δεν ξεχνάμε ότι από κοινού Πατούλης – Δούρου μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Δεν ξεχνάμε ότι με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.

Για αυτούς τους λόγους οι υπουργοί και οι βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης, που πριν λίγους μήνες έδιναν τις άδειες και υπέγραφαν τα εγκλήματα για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αποφάσισαν να μην καταψηφίσουν το “περιβαλλοντικό νομοσχέδιο” και να “στρίψουν διά της αποχής”.

“2020: Έτος Ανακύκλωσης” – Το πιο σύντομο ανέκδοτο της διοίκησης Πατούλη.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι το 2020 έχει ανακηρυχθεί από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια ως έτος “ανακύκλωσης”, όταν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής ζουν υπό την απειλή της ανά πάσα στιγμή λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Καλούν τον λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία του θέτοντας το ψεύτικο δίλημμα: Χωματερές ή καύση.

Απέναντι στα παραμύθια που ακούμε διαχρονικά από κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές υπάρχει η πραγματικότητα. Σήμερα, ανακυκλώνεται κάτω από το 15% του συνόλου των απορριμμάτων και το υπόλοιπο θάβεται. Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται στην καλύτερη περίπτωση το 50%.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το υπόλοιπο 50% θα συνεχίσει να θάβεται και να καίγεται, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία της υγείας του λαού της Αττικής. Αλήθεια, γιατί το 2020, να μην υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων που θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα θέσει σε προτεραιότητα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή;

Ποιο είναι το εμπόδιο; Μήπως ότι κάποιοι θέλουν να κερδίζουν ακόμα και από τα σκουπίδια και εμείς να χάνουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, την υγεία και τη ζωή μας;

Τώρα είναι ώρα για αγώνα, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Όπως με τον αγώνα μας καταφέραμε τόσα χρόνια να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους για λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διεκδικούμε:

  • Να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα, ούτε “δοκιμαστικά” ούτε κανονικά και να μετατραπεί σε σε χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς αλλά και κάθε κάτοικο της περιοχής μας, σε συμβολική κινητοποίηση την Παρασκευή 05/06/2020 στον χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Θα προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία. Τα ραντεβού ανά περιοχή είναι: Για τη Νέα Μάκρη: στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στις 18.00 Για τον Μαραθώνα: στην έξοδο προς Γραμματικό (στο MyMarket) στις 18.30 Για τον Βαρνάβα: στον Περιφερειακό του Βαρνάβα στις 18.30.