Η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο κτήριο του ΕΒΕΑ, με βασικό θέμα την πτώχευση της εταιρείας. Εργαζόμενοι διέκοψαν τη συνέντευξη και απευθυνόμενοι προς τον ιδιοκτήτη της Ηλεκτρονικής, Ιωάννη Στρούτση, ζήτησαν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποζημιώσεις τους.

Οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών δηλώνουν ότι δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση για τις προθέσεις της διοίκησης της Ηλεκτρονικής και αναφέρουν ότι έμαθαν την δραματική εξέλιξη από τα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ζητούν τις αποζημιώσεις τους, προκειμένου να στηριχθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της δύσκολης προσπάθειας να βρουν αλλού εργασία.

Οι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρωθεί στο υποκατάστημα του Περιστερίου δημιουργούν μια επιτροπή, για να τους εκπροσωπήσει στην τριμερή συνάντηση που προγραμματίζεται το υπουργείο Εργασίας, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 11:00. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρίας δεν προσήλθε στη συνάντηση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων, που εισέβαλαν διακόπτοντας τη συνέντευξη Τύπου και διαμαρτυρήθηκαν σε έντονο ύφος.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η εταιρεία κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης και από σήμερα, Πέμπτη, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα καταστήματά της.

Η διοίκηση αναφέρεται στις προσπάθειες που κατέβαλε για να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρίας, τονίζοντας ότι την χαριστική βολή έδωσαν τα γεγονότα του προηγούμενου καλοκαιριού και τα capital controls.

Τα δάνεια της Ηλεκτρονικής ανέρχονται σε περίπου 53 εκατ. ευρώ. Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα είναι οι βασικοί πιστωτές της Ηλεκτρονικής Αθηνών και τα δάνεια τους καλύπτονται κατά ένα μέρος από ακίνητα και εγγυήσεις περίπου 23 εκατ. ευρώ. Επίσης η Ηλεκτρονική Αθηνών χρωστάει σε προμηθευτές περίπου 22 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση έχει χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”. Λουκέτα, απολύσεις, ασφυξία παντού» σχολιάζουν η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενοι στο λουκέτο στην Ηλεκτρονική.

Σχολιάζουν επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, τονίζοντας ότι «ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία” και ότι “φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι.Μπορεί να δοκιμάσει να τα πει αυτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους;»

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για 450 εργαζόμενους που γίνονται θύματα της κρίσης του συστήματος, την ώρα που η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της.

«Ακόμη 450 εργαζόμενοι προστίθενται στην στρατιά των ανέργων, χάνοντας τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης του συστήματος και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως και σ' άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι μόνο “νίπτει τας χείρας της”, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου voucher, αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.α.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας», αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και Το Ποτάμι. «Άλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή  πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα.

»Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί.»