Μετά τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν η κυβέρνηση έκανε πίσω στο «όριο ηλικίας» για το κοινωνικό μέρισμα για άτομα με αναπηρία. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι αρμόδιες υπηρεσίες προέβησαν σε διασταύρωση στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις καταβολής διπλού μερίσματος σε δικαιούχους που μπορεί να εμπίπτουν σε παραπάνω από μια κατηγορία.  

Συνολικά οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα είναι λίγο περισσότεροι από 250.000 άτομα. 

Σε νέα ανάρτηση προέβη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Σ. Κυμπουρόπουλος, στην οποία κάνει λόγο για «πρωτοβουλία του πρωθυπουργού» και για «επαγγελματίες υβριστές».


Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω περιορισμένα κριτήρια για τους ανάπηρους που προωθούσε η κυβέρνηση προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων αναπήρων και οικογενειών που τους φροντίζουν, με εκατοντάδες τηλεφωνήματα και email διαμαρτυρίας στην ΕΣΑμεΑ, η οποία στις αρχές Δεκεμβρίου είχε καταγγείλει τη διάκριση και την αδικία.

«Στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να συμπεριληφθούν οι οικογένειες που έχουν εξαρτώμενο μέλος με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, ψυχικές αναπηρίες, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες), με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Το ηλικιακό όριο όμως των 24 ετών είναι άτοπο, καθώς αυτά τα άτομα με αναπηρία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαρτώμενα από τις οικογένειές τους εφόρου ζωής. Το ηλικιακό όριο προσθέτει διάκριση και αδικία» ανέφερε η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Το «κοινωνικό μέρισμα» του Μητσοτάκη δεν περιλαμβάνει ανάπηρους άνω των 24 ετών