Το «κήρυγμα» στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τις τελευταίες μέρες έχουν θέσει θέμα ηγεσίας συνεχίστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μιλώντας στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς, ανέφερε ότι ανάμεσα σε αυτούς που ανήκουν στην παράταξη υπάρχει και η πέμπτη φάλαγγα που υπονόμευσε το ΠΑΣΟΚ.
 
Ως προς αυτό μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού παραταξιακού σχήματος με κορμό πάντα το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το νόημα είχε η δήλωσή του το βράδυ των εκλογών περί «ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης» τον Οκτώβριο. 
 
Αυτό, συνέχισε, προϋποθέτει ότι θα γίνουν όλες οι εσωκομματικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, «χωρίς μιζέριες και ατασθαλίες οργανωτικές και δημοκρατικές του παρελθόντος», τις οποίες -όπως είπε- έχει ζήσει στο πετσί του σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. 
 
 

Κανένας εκβιασμός για τον ανασχηματισμό
 

Ο Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε ότι δεν θα δεχτεί κανέναν εκβιασμό, άμεσο ή έμμεσο, σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση, και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκεια του πίσω από όψιμες δήθεν αριστερές ανησυχίες».

Αφού είπε ότι όλοι δικαιούνται να λένε την άποψή τους, σημείωσε ότι το δημοκρατικό κόμμα είναι σαν την εκκλησία: «Μετά την ανάσταση του 8%, στη λειτουργία της ανάστασης δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι νηστεύσαντες και μη, αλλά ο καθένας στη συνείδηση του μέσα, ακόμα και αν δεν έχει εξομολογηθεί, γνωρίζει αν νήστευσε ή όχι, αν αμάρτησε ή όχι». Σημείωσε ακόμη ότι όλους μας αξιολογεί ο λαός της παράταξης και η ιστορία του τόπου.

 

Συνεργασία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

 
Ακόμα, αναφορικά με το «αβάσιμο» επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει δήθεν στρατηγική εταιρική σχέση με τη ΝΔ με ημερομηνία λήξεως, σημείωσε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του ταυτότητα, κατέβηκε στις ευρωεκλογές ως εκφραστής του ΕΣΚ, ενώ η ΝΔ με το ΕΛΚ και ότι η ΝΔ ήταν ριζικά αντίθετη με το ΠΑΣΟΚ όταν ζούσε την αντιμνημονιακή φάση της. Επισήμανε δε ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ έθετε το ζήτημα της συνεργασίας όλων των προοδευτικών φιλοευρπωαϊκών δυνάμεων, όπως και στις εκλογές του 2012. 
 
«Το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης γιατί αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε αρχικά μόνο του και που κατέστησε ευρύτερης αποδοχής και στήριξης στρατηγικό πλαίσιο της χώρας», υπογράμμισε. Αναφορικά με την «ανιστόρητη συζήτηση» που, όπως είπε, βλέπει να αχνοφαίνεται για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι εκείνος πρότεινε τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση συνεργασίας, στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και τώρα πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέντε συγκεκριμένα μέτρα ανασύστασης της εθνικής ενότητας «που έχει διαρραγεί από κάποιους που αναπαράγουν την ένταση».


Η Κεντροαριστερά της ευθύνης
 

Θέτοντας τους στόχους της παράταξης από εδώ και πέρα, σημείωσε ότι τώρα πρέπει να συγκροτηθεί η ευρύτερη Κεντραριστερά της ευθύνης. Χαρακτήρισε δημοκρατικό στοίχημα να διεκδικήσει την τρίτη θέση πάνω από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. 
 
Τόνισε ότι έχει την αίσθηση ότι ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων στην κυβερνητική συνεργασία έχει καταστεί σημαντικά καλύτερος για τον προοδευτικό πόλο. «Γι' αυτό θέσαμε ζήτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και είναι κάτι παραπάνω από πολιτικό έγκλημα να υπονομεύεται η διαπραγματευτική θέση της παράταξης τώρα που κάνουμε αυτή τη διπλή διαπραγμάτευση και με τη ΝΔ και με τους θεσμικούς εταίρους» ανέφερε.
 
Είπε ακόμη ότι αυτό περιλαμβάνει και τον ανασχηματισμό, αναφέροντας ότι «αν εμείς δεν εμφανιστούμε τώρα με ενιαίο ισχυρό πρόσωπο αλλά διολισθήσουμε στη μιζέρια και τη μικροπρέπεια, θα έχουμε αποδυναμώσει τον δικό μας ρόλο και για τη διαπραγμάτευση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, αλλά και για το καλύτερο δυνατό κυβερνητικό σχήμα που πρέπει να είναι «εθνικής μάχης» για την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση».
 
Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους δύο ευρωβουλευτές που αναδείχτηκαν, Εύα Καΐλή και Νίκο Ανδρουλάκη.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στελέχη και βουλευτές του κόμματος, όπως μεταξύ άλλων οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος.