Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά δεν αποτελούν ένα «παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο», αλλά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Όπως αναφέρει, πρόκειται για την πολιτική της πολεμικής εμπλοκής, της φορολογικής επιβάρυνσης και της στήριξης των κερδών των ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΚΚΕ απορρίπτει παράλληλα ως ανεπαρκείς τόσο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες όσο και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων που, όπως σημειώνει, κινούνται στο πλαίσιο όσων «επιτρέπει η ΕΕ». Υποστηρίζει ότι ουσιαστική ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από σύγκρουση με αυτή την πολιτική και τις σχετικές δεσμεύσεις, με απειθαρχία στις κατευθύνσεις της ΕΕ και με περιορισμό των κερδών του κεφαλαίου.

Στο ίδιο σχόλιο, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτή είναι η θέση που, όπως υποστηρίζει, διατυπώνει με σαφήνεια το ίδιο, σε αντιπαράθεση με τις προτάσεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Αναφορά στις πλημμύρες στην Κρήτη

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το ΚΚΕ και στις συνέπειες των πλημμυρών στην Κρήτη, θέτοντας στο επίκεντρο την ανάγκη άμεσης κρατικής στήριξης των πληγέντων.

Ζητά μέτρα αρωγής, πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% και άμεση αποκατάσταση των υποδομών, προειδοποιώντας ότι χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις οι πληγέντες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση αντίστοιχη με εκείνη των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι.

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει ότι πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να διαμένουν σε κοντέινερ, χρησιμοποιώντας την περίπτωση ως παράδειγμα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει, όπως υποστηρίζει, η καθυστέρηση της κρατικής αποκατάστασης.