Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την επικύρωση των συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με Αίγυπτο και Ιταλία, αν και η συμφωνία με το Κάϊρο προβλέπει μερική οριοθέτηση, αποτελώντας τμήμα συνολικής, μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, ο Δ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε για εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων, που θα οδηγήσει σε επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΚΚΕ, «οι σημερινές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, τις οποίες κυρώνει απόψε η κυβέρνησή σας, ανοίγουν τους δρόμους της αβύσσου, όντας ενταγμένες στις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή. Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Αν. Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στο κυβερνητικό αφήγημα που αναφέρει πως η συμφωνία με την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσει διπλωματικό «ανάχωμα» στο παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με την αυτοαποκαλούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε την βοήθεια που έδωσαν προς αυτή την κατεύθυνση το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.
«Οι ισχυρισμοί σας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεν ευσταθούν. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας αφορούν μια ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην οποία έχουν χαραχτεί οικόπεδα στα οποία ετοιμάζεται για έρευνες και εκμετάλλευση η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου.
Μπορείτε να ρωτήσετε και τους συμμάχους σας ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ τι ακριβώς ισχύει με το σύμφωνο που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σάρατζ ή μήπως ξεχάσατε κιόλας ότι η κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, πρόκυψε από την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;
Αλήθεια, η Γαλλία τι ρόλο έπαιξε για να υπερασπίσει τα συμφέροντα της “Total” στη Λιβύη; Τα ξεχάσατε; Ξεχάσατε πως έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ; Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση Σάρατζ, προφανώς και να αναγνωρίσει και τη συμφωνία που έχει υπογράψει, συμφωνία βέβαια που θα χρησιμοποιηθεί στο σχέδιο γενικότερης διευθέτησης των προβλημάτων της περιοχής με κριτήριο τα ευρωατλαντικά συμφέροντα.
Οι συμφωνίες σας με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην πραγματικότητα είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό για το μεγαλύτερο ακόμα συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία. Την ώρα που η Τουρκία μιλά για μηδενική επήρεια, εσείς προωθείτε στην πράξη, με αυτές τις συμφωνίες, τη μειωμένη, ακόμα και τη μηδενική επήρεια σε ορισμένα νησιά».
«Τακτικισμοί που οδηγούν νομοτελειακά σε αυτογκόλ»
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ξεκαθάρισε πως θα καταψηφίσουν τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς πρόκειται για τακτικισμούς που οδηγούν νομοτελειακά σε αυτογκόλ και παράλληλα οδηγούν στην βέβαιη συνθηκολόγηση, είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε χωρίς θερμό επεισόδιο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία, επισημαίνοντας πως προχωρά σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία, υπό την επίβλεψη του Βερολίνου.
«Το ερώτημα σήμερα είναι κατά πόσον οι διμερείς συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο συμφέρουν την χώρα στη σημερινή συγκυρία – το κατά πόσον εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική, αντί να αποτελούν τακτικισμούς που, άνευ στρατηγικού σχεδιασμού, οδηγούν νομοτελειακά σε αυτογκόλ.
Καταψηφίζουμε επειδή η τακτική σας νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα σας οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε χωρίς θερμό επεισόδιο – μια συνθηκολόγηση που θα ωφελήσει μόνο την ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα εις βάρος της χώρας μας, εις βάρος όλων των λαών της Αν. Μεσογείου, εις βάρος ακόμα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.
Έχετε εγκλωβιστεί κ. Πρωθυπουργέ σε μια επικίνδυνη διγλωσσία – έναν διπλό κυβερνητικό λόγο. Άλλα λέτε στο εξωτερικό, άλλα στον ελληνικό λαό. Στο εξωτερικό εμφανίζεστε συναινετικοί. Προχωράτε σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία υπό την εποπτεία της Γερμανίας ενώ ο ελληνικός λαός πληροφορείται για τις διαβουλεύσεις σας από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε προς τον πρωθυπουργό ότι η στάση του θυμίζει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα πριν το δημοψήφισμα του 2015, καθώς έχει ήδη δεσμευτεί απέναντι στο Βερολίνο για συνθηκολόγηση αλλά ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν δέχεται τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
«Σας κοιτώ κ. Μητσοτάκη και θυμάμαι τον κ. Τσίπρα λίγο πριν το Δημοψήφισμα του 2015. Είχε ήδη δεσμευτεί να συνθηκολογήσει, να υπογράψει, αλλά είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: Τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα μεγάλο μέρος του λαού που δεν επιθυμούσε την συνθηκολόγηση.
Έτσι κι εσείς σήμερα. Έχετε δεσμευτεί απέναντι στο Βερολίνο, αλλά έχετε κι εσείς ένα μεγάλο πρόβλημα: Τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας κι ένα μεγάλο μέρος του λαού που δεν δέχεται τις δεσμεύσεις σας. Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει τόσο την ενδοτικότητά σας στις διεθνή ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα όσο και τις επικίνδυνες εθνικιστές κραυγές που εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε αχρείαστο πόλεμο».
Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει την κυβέρνηση για λόγους «πατριωτισμού»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, υπεραμύνθηκε της απόφασης του κόμματος της να στηρίξει την κυβέρνηση σχετικά με τις δύο συμφωνίες, λέγοντας πως βάζει πλάτη λόγω πατριωτισμού και ζήτησε «συγκεκριμένες κυρώσεις» κατά της Τουρκίας από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
«Εμείς δεν ψηφίζουμε “παρών” και δεν είμαστε απών από την συζήτηση. Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή την κρίσιμη στιγμή βάζει πλάτη γιατί αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Βάζουμε πάνω από όλα την πατρίδα χωρίς να υποχωρούμε από τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Το μεγάλο ζήτημα είναι ποια είναι η δική μας στρατηγική για να βάλει φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική βλέποντας και κάνοντας χαράσσοντας την εξωτερική στρατηγική στο πόδι. ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά συνιστούν απειλή για την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής. Απαιτούνται συγκεκριμένες κυρώσεις προς την Τουρκία».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η Φ. Γεννηματά δήλωσε πως το ΚΙΝΑΛ «υπερψηφίζει ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας» και πρόσθεσε ότι «δεν θα δεχόμασταν μερική οριοθέτηση αν δεν υπήρχε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Πρέπει η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν εκχωρεί τίποτα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένου πέραν του 28ου μεσημβρινού από την Τουρκία».