ΚΚΕ κατά ΜΜΕ για τσουβάλιασμα με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σχετικά με τραπεζικά δάνεια

Το ΚΚΕ καταγγέλλει επιχείρηση συκοφάντησης του από ΜΜΕ που προσπαθούν να το τσουβαλιάσουν με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δάνεια από την Εθνική τράπεζα και την πρώην αγροτική τράπεζα. Τονίζει ότι οι δανειοδοτήσεις έγιναν με πλήρεις, ισχυρότατες και επαρκέστατες εξασφαλίσεις και , επισημαίνοντας πως το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και επισφαλή δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
|

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», την Πέμπτη «γνωστά δημοσιογραφικά “ρουλεμάν”, μερίδα Μέσων Ενημέρωσης με παρόμοια πολιτική αφετηρία» προχώρησαν σε συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ. Την Τετάρτη υπήρξαν πληροφορίες που ανέφεραν ότι  60 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, σχετικά με το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012. Πρόκειται για τη συνέχεια της έρευνας, που είχε τεθεί στο αρχείο, και ανακινήθηκε εν νέου μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου το 2017. Οι πληροφορίες ανέφεραν θα κληθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ) που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των κομμάτων αυτών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Γίνεται λόγος για ξεκάθαρο στόχο των συγκεκριμένων πληροφοριών για συκοφάντηση του ΚΚΕ και τσουβάλιασμα του με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, επισημαίνεται πως προκαλεί εντύπωση ότι οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Το γεγονός μάλιστα ότι η «είδηση» αυτή διέρρευσε από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σύμφωνα με δημοσιογράφους, προκαλεί εύλογες απορίες, πολλαπλασιάζοντας τα ερωτήματα. Μένει βεβαίως το ζήτημα να διαψευστεί από την ίδια την κα εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τον «Ριζοσπάστη» η πραγματικότητα έχει ως εξής.

Οι δανειοδοτήσεις προς το ΚΚΕ έγιναν με απόλυτα σύννομο τρόπο: Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των τραπεζών και στο πλαίσιο της πιστοδοτικής πολιτικής τους, αφού λήφθηκαν υπόψη και τηρήθηκαν αυστηρά οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τόσο από τους κανονισμούς πιστοδοτήσεών τους όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οι δανειοδοτήσεις έγιναν με πλήρεις, ισχυρότατες και επαρκέστατες εξασφαλίσεις, με επιτόκια ανάλογα προς την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτική τους. Και όχι ασφαλώς με όρους ευνοϊκούς για το ΚΚΕ και ασύμβατους με την τραπεζική πρακτική.

Μάλιστα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2017 για τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων αναφέρει μια σειρά από στοιχεία για να καταλήξει ότι «αυτά διασφαλίζουν την ομαλή αποπληρωμή των δανειοδοτήσεων, που το ΚΚΕ έχει λάβει». Συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, προδήλως δεν ευσταθεί καμία υπόνοια κατά του ΚΚΕ για τη χορήγηση του δανείου από την Εθνική Τράπεζα, αφού αυτό χορηγήθηκε με πλήρη γνώση της πιστοληπτικής ικανότητας του Κόμματος εκ μέρους των τραπεζών και με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους ως δανειστριών και είναι όλα ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά».

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεση της ειδικής έρευνάς της για το θέμα των δανείων το 2012, αναφέρει για το ΚΚΕ: «Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται κανονικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγγελθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία πρόβλεψης απομείωσής τους στις τράπεζες. Με βάση το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών του ΚΚΕ εκτιμάται ότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη».

«Δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση»

Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει πως «χάρη και στην αμέριστη στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τον εργαζόμενο λαό», η πληρωμή των δανείων από το ΚΚΕ γίνεται κανονικά και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση. Υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση συκοφάντησης «δεν πραγματοποιείται τυχαία τώρα, που αποκαλύπτεται στο λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησής του από γνωστά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που στόχο έχει να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους. Αυτή η επιχείρηση δεν πραγματοποιείται τυχαία τώρα, που αποκαλύπτεται στο λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γνήσιος υπερασπιστής του κεφαλαίου, σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστό ότι το KKE δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και “επισφαλή” δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι τα κατά καιρούς δάνειά του, για να καλυφθούν ανάγκες του Κόμματος, έχουν γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όχι με ειδικούς και ευνοϊκούς όρους, αλλά σύμφωνα με τους όρους που δανείζονται όλοι οι Έλληνες. Μάλιστα, για τα δάνεια αυτά, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκέστατες εγγυήσεις με ακίνητά του. Η πληρωμή των δανείων αυτών γίνεται μέχρι και σήμερα κανονικότατα και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση, χάρη και στην αμέριστη στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τον εργαζόμενο λαό».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις