«Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις της τροπολογίας, που με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν οι υπουργοί Σταθάκης-Σκουρλέτης-Φάμελος στη σημερινή συνέντευξη τύπου, δεν απαντούν στο κεντρικό πρόβλημα που είναι η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, με την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική και προηγουμένως με τις θανατηφόρες πλημμύρες στη Δυτική Αττική» υποστήριξε το ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τα αυθαίρετα.
 
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, με την τροπολογία «η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, εφαρμόζοντας ήδη ψηφισμένους νόμους και θεσμοθετημένους μηχανισμούς».
 
Επιπλέον, το ΚΚΕ τονίζει ότι «”Ανακαλύπτουν” ξανά την αυθαίρετη δόμηση του παρελθόντος, που αντανακλούσε την πολιτική συμμαχιών της άρχουσας τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά σκόπιμα “ξεχνούν” το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού».
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθέτησε τη δυνατότητα της νομιμοποίησης των “οικιστικών πυκνώσεων” εντός δασικών εκτάσεων, συνεχίζοντας τα ρουσφετολογικά παιχνίδια με τις περιοχές “εκτός σχεδίου” και την είσπραξη χαρατσιών ακινήτων, ενώ διατηρεί την απαρχαιωμένη, ανεπαρκή υποδομή των συγκεκριμένων περιοχών. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που κατάργησε ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες».
 
Τέλος, η ανακοίνωση του κόμματος καταλήγει πως «ακόμα και οι απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο, χωρίς όριο δαπάνης, για τις κατεδαφίσεις, μέσω του υπό σύσταση μητρώου “κατεδαφιστών”, αποτελούν ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το κατασκευαστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα εξαγγέλλει αντιπλημμυρικά έργα χωρίς την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, μέσω των περιφερειών».

«Πρόχειρα τα μέτρα της κυβέρνησης»

 
«Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων και δηλώνονται στην εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής από μεγάλες φυσικές καταστροφές, είτε αυτά είναι αντισεισμική θωράκιση, είτε αντιπλημμυρική προστασία, είτε έχουν να κάνουν με την αντιπυρική προστασία» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Καραθανασόπουλος.
 
Και πρόσθεσε ότι «μία σειρά από υποδομές που ήταν απαραίτητες, που θα μπορούσαν να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή, δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος και οι κυβερνήσεις διαχρονικά και προκλητικά αδιαφόρησαν απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους και προέταξαν ως κεντρική επιλογή τα έργα και τις υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, θωρακίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτή τη βάση θυσίασαν την προστασία της ανθρώπινης ζωής».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξήγησε ότι «για αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε διαχρονικά μία τεράστια μείωση της χρηματοδότησης προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες, μια τεράστια έλλειψη σε μέσα και υποδομές -δασική υπηρεσία, πυροσβεστικό σώμα- ελλείψεις σε προσωπικό και ανυπαρξία ενός πραγματικά εφαρμόσιμου σχεδίου, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει την εκδήλωση και διαχείριση τέτοιου είδους φαινομένων».
 
Για την τροπολογία των αυθαιρέτων είπε ότι «τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν είναι πρόχειρα, δεν εντάσσονται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό για το πώς θα μπορέσει να υπάρξει σχέδιο προστασίας και από αυτή την άποψη περισσότερο έχουν να κάνουν με ένα παιχνίδι επικοινωνιακό -γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο και ψηφίστηκαν και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ- προσπαθώντας να αποσβέσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση».