Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα βασικά σενάρια για τα δύο ζητήματα έχουν «κλειδώσει», με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αύξηση της φορολόγησης στα τυχερά παιχνίδια ως ισοδύναμο στο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και σε συμβιβαστική θέση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη. Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι τα ζητήματα αυτά θα κλείσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο και τη Δευτέρα το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
 
Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και οι τελικές αποφάσεις για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας καθώς και οι αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Η αύξηση της φορολόγησης στο σύνολο των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ θα αποδώσει στα δημόσια ταμεία, έσοδα 500 εκατ. ευρώ, ποσό, το οποίο υπερκαλύπτει την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι.
 
Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν συναντά νομικά προβλήματα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτησή του.
 
Πρόκειται για την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και όχι μόνο του ΚΙΝΟ, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει. 
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες και στην κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή με την οποία παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως τις 16 Νοεμβρίου με παράλληλη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν από ορισμένες εφορίες σε επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν είχαν προχωρήσει σε δήλωση ένταξής τους σε καθεστώς ΦΠΑ.
 
Αναμένεται τώρα η αντίδραση των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, αφού μόλις ακούστηκε το σενάριο για τη φορολόγηση στο ΚΙΝΟ έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αναζήτηση ισοδυνάμων στην αύξηση της φορολόγησης τυχερών παιχνιδιών, γιατί «καταστρέφεται με μαθηματική ακρίβεια και από μελέτες ειδικών η ανακύκλωση πάνω στην οποία είναι βασισμένη όλη η φιλοσοφία των παιχνιδιών», όπως ανέφεραν.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επίσημες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αναφέρεται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σπεύδει να υπογραμμίσει ότι ότι διάφορα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 
Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με τη νέα πρόταση θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι δανειστές.
 
Η νέα πρόταση προβλέπει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία είναι 180.000 ευρώ (200.000 ήταν η αρχική θέση της Αθήνας έναντι 120.000 των δανειστών) και το ύψος του εισοδήματος στα 35.000 ευρώ (έως 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά ζητούν οι δανειστές). Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.