X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κλείνουν άλλη μια δομή-πρότυπο για ευάλωτους πρόσφυγες για να ανοίξουν ένα κλειστό στρατόπεδο προσφύγων

Έπειτα από τη βίαιη εκκένωση του ΠΙΚΠΑ της Μυτιλήνης πριν περίπου ένα μήνα ήρθε η σειρά άλλης μια προσφυγικής δομής - πρότυπο. Το ΠΙΚΠΑ της Λέρου έκλεισε οριστικά μετά από επέμβαση των κρατικών αρχών και μεταφέρθηκαν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων που φιλοξενούταν στη δομή. Πλέον, στη θέση της δομής που φιλοξενούσε ευάλωτους πρόσφυγες και οικογένειες θα ανοίξει κλειστό στρατόπεδο προσφύγων.
|

«Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, κλείνει οριστικά η Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων διεθνούς προστασίας Λέρου (πρώην ΠΙΚΠΑ). Οι τελευταίοι 22 διαμένοντες, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου» αναφέρει σε μια λιτή ανακοίνωση του το υπουργείο Μετανάστευσης προσθέτοντας ότι το κλείσιμο της προσωρινής δομής φιλοξενίας Λέρου, «εντάσσεται στον εν εξελίξει σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μείωση του αριθμού δομών φιλοξενίας στην ελληνική επικράτεια και τον ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Η δομή του ΠΙΚΠΑ Λέρου φιλοξενούσε οικογένειες και ευάλωτους πρόσφυγες και λειτουργούσε υποδειγματικά με τη συμβολή αλληλέγγυων. «Εσείς που βοηθήσατε να υπάρξει το ΠΙΚΠΑ Λέρου, ως δομή της πρώτης υποδοχής για ευάλωτες ομάδες. Εσείς που επισκευάσατε,εξοπλίσατε ,στολίσατε το κτίριο. Εσείς που βοηθήσατε να συντηρείται για πέντε χρόνια και προσφέρατε διαρκώς έμπρακτα την αγάπη σας. Εσείς που βοηθήσατε να γίνουν γιορτές ,γενέθλια, μαθήματα παιχνίδια ,να υπάρχει μια κανονικότητα ζωής. Το ΠΙΚΠΑ σήμερα έκλεισε. Η αγάπη ,όμως , των ανθρώπων που πέρασαν από δω θα μας συντροφεύει. Η καρδιά μας μπορεί να έσπασε σήμερα , αλλά ποτέ δεν θα γίνει πέτρα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους αόρατους της κοινωνίας με όποιο τρόπο μπορούμε» αναφέρει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου σε μήνυμα του μετά το κλείσιμο.

Η Ματίνα Κατσίβελη είναι ο βασικός άνθρωπος πίσω από τη δομή που φιλοξένησε και βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους με αξιοπρέπεια στη Λέρο και ο άνθρωπος που είχε ανακηρυχτεί  από το TPP ως ο «Άνθρωπος της χρονιάς 2015» για όσα έχει προσφέρει.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2015

Η επόμενη μέρα .
Τα δωμάτια άδεια από φωνές ,κλάματα παιδιών ,
γέλια, καυγάδες, ζωή.
Η σχολική τάξη έρημη.
Οι…

Δημοσιεύτηκε από Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου – Leros Solidarity Network στις Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

 Διαβάστε το ρεπορτάζ της Δανάης Καρυδάκη για το TPP, που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου 2020, «Λέρος: Αλληλεγγύη, το όπλο των προσφύγων ενάντια στον Covid-19»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις