Τη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προχώρησε σε τραμπουκισμό που παραπέμπει σε άλλες εποχές, εναντίον του πρύτανη του ιδρύματος, προκειμένου να εκφράσουν την υποτιθέμενη «αλληλεγγύη» τους στις καταλήψεις. Η ομάδα εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη κρεμώντας του μία ταμπέλα, επιλέγοντας μάλιστα και την πρακτική της διαπόμπευσης.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως βρίσκεται από τη Παρασκευή σε «συνεχή έκτακτη συνεδρίαση από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020» και έχει λάβει τις εξής αποφάσεις:

  • Να εκφράσει τον βαθύ αποτροπιασμό της για τις αντιδημοκρατικές και απάνθρωπες αυτές ενέργειες, που δεν έχουν θέση σε ένα ελεύθερο, ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
  • Να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή της στο πρόσωπο του Πρύτανη και στον θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και να δηλώσει ότι τέτοιες αποτρόπαιες ενέργειες στρέφονται κατά του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά της να προβεί με τρόπο συντεταγμένο σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε είδους παράνομης συμπεριφοράς, που πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή ελευθερία.
  • Να καλέσει την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών-τριών, διδακτικού-ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του Ιδρύματος. Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο. Στο πλαίσιο αυτό, η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να μεταφέρει προς τα όργανα της πολιτείας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων ζητημάτων.
  • Να διακόψει όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος από σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στην νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του Ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Αναφορικά με την συγκεκριμένη ενέργεια σε βάρος του πρύτανη, σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στο «indymedia», η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης», όμάδα που δεν φαίνεται να έχει πραγματοποιήσει άλλες «δράσεις», προσπάθησε να δώσει «εξηγήσεις» για τους κατά την ίδια στόχους της «παρέμβασής της», ανεβάζοντας και σχετική φωτογραφία.

«Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» υποστηρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την επίθεση εναντίον του πρύτανη, θυμήθηκε την παλαιά τακτική του, επικηρύσσοντας χρηματική αμοιβή εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια αυτή του Μ. Χρυσοχοΐδη ήταν ιδιαίτερα επιλεκτική, καθώς στην περίπτωση του φυγόδικου χρυσαυγίτη, Χρήστου Παππά, που εδώ και εννέα μέρες καταζητείται, ο υπουργός δεν έχει επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά.