Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Νετανιάχου – Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν συντρέχει λόγος αποχώρησης της Βρετανίας από την συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικών του Ιράν, που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ιράν, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Ρωσία, παρά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ και να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, οι Μέι και Νετανιάχου συμφώνησαν πως πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Συζήτησαν για το Ιράν και η πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Βρτανία θα τηρήσει τη δέσμευση της για την υπάρχουσα συμφωνία, καθώς θεωρεί πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου είχε πάρει ανάλογες απαντήσεις και από την Άνγκελα Μέρκελ και από τον Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν πως οι χώρες τους δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη συμφωνία όσο το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται σε αυτή.

Υποκριτική στάση της Μέι και προκλήσεις Νετανιάχου για Παλαιστίνη

Αναφερόμενη στη σφαγή των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι «ανησυχούμε για τις απώλειες των ζωών Παλαιστινίων», αλλά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα». Η Μέι ζήτησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες, που έχουν παγώσει από το 2014, ώστε να υπάρξει διευθέτηση της κρίσης.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις προκλητικές δηλώσεις περί αυτοάμυνας απέναντι στους άοπλους Παλαιστίνιους και υποστήριξε ότι το πρόβλημα στην περιοχή οφείλεται στην «τρομοκρατική Χαμάς» που απειλεί τις ζωές των ισραηλινών. «Πιστεύω πως τα προβλήματα προκύπτουν από τον στόχο της τρομοκρατικής Χαμάς να καταστρέψει το Ισραήλ. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ειρηνικές διαδηλώσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι γίνεται για να έχουμε λιγότερες απώλειες και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε τις ζωές των πολιτών του Ισραήλ».