Το νέο επεισόδιο της έντασης άρχισε να εκτυλίσσεται στα μέσα Γενάρη, όταν οι σερβικοί σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν ότι εγκαινιάζουν και πάλι, για πρώτη φορά μετά τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Μιτρόβιτσα, μία πόλη στον Βορρά του Κοσόβου, όπου διαμένουν κυρίως Σέρβοι.

Πρόκειται για ένα τρένο ρωσικής κατασκευής, στα εθνικά χρώματα της Σερβίας, το οποίο έχει διακοσμηθεί με το ευμέγεθες σύνθημα «Το Κόσοβο είναι Σερβία» σε είκοσι διαφορετικές γλώσσες.

Η κυβέρνηση της Πρίστινα έκανε λόγο για «σερβική πρόκληση» και απέστειλε στρατιωτικές μονάδες στη Μιτρόβιτσα. Κατόπιν αυτού οι ίδιοι οι Σέρβοι σταμάτησαν το τρένο στα 50 χλμ. πριν από τα σύνορα με το Κόσοβο, ώστε να αποτραπεί η «αιματοχυσία, που σχεδίαζαν οι Αλβανοί», όπως ισχυρίστηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να υπερασπιζόμαστε κάθε εκατοστό της επικράτειάς μας και να παρέχουμε προστασία στους πολίτες μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς τονίζοντας ότι «Αν πεθάνει έστω και ένας Σέρβος, θα στείλουμε στρατό και θα έρθουμε όλοι, ακόμα κι εγώ».

Σε αυτό το κλίμα, «δυσκολίες» στις προγραμματισμένες για σήμερα (στις Βρυξέλλες) συνομιλίες Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων προέβλεψε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σημείωσε πως «έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Πρίστινα», κάλεσε την ηγεσία των Κοσοβάρων Αλβανών να μην παίζει με «εργαλεία και όπλα», επισημαίνοντας ως «σημαντική» την, όπως είπε, «εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της προστασίας όλων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο».

Κάλεσε την ΕΕ να εκπέμψει «σαφή μηνύματα», παρά το γεγονός πως εξέφρασε «χαμηλές προσδοκίες» για τον επικείμενο γύρο διαπραγμάτευσης, που κατά τους Σέρβους θα έπρεπε να έχει ως κεντρικό ζήτημα την καθυστερούμενη (εδώ και περίπου μία διετία) συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου.