Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία κατέχει την Ευρωπαϊκή προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, διασαφήνισε σε συνέντευξη του στην «BILD», ότι θα εξαρτηθεί από την στάση της Ρωσίας το πως θα κινηθεί η Ευρώπη, δίνοντας ορίζοντα μόλις λίγων ημερών, ώστε να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν την επιβολή κυρώσεων.

«Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους εταίρους μας, ανέφερε ο Χ. Μάας.

Μάλιστα σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο να εμπλέκεται η Ρωσική κυβέρνηση , στην δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού που βρίσκεται σε κώμα, ο ίδιος δεν απέκλεισε την εν λόγω πιθανότητα, ενώ κάλεσε την Μόσχα να προχωρήσει στην εξιχνίαση του «σοβαρού αυτού εγκλήματος», όπως το χαρακτήρισε, ώστε να είναι σε θέση να αποδείξει με στοιχεία την μη εμπλοκή της.

Αφήνοντας σαφής αιχμές για την κατεύθυνση που θα μπορούσαν να έχουν οι κυρώσεις, εξέφρασε  την ελπίδα, «να μην αναγκαστεί η ευρωπαϊκή πλευρά να αλλάξει την στάση της σχετικά με τον αγωγό Nord Stream 2», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εν λόγω αγωγός έχει συμφωνηθεί να αποτελέσει έναν δίαυλο σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, από την οποία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο προς την Γερμανία και όλη την Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, βέβαια την τοποθέτηση του επεσήμανε, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο κατασκευής απασχολεί 100 εταιρείες εκ των οποίων οι 12 ευρωπαϊκές, με τις μισές από αυτές να είναι Γερμανικές , γεγονός που, όπως ανέφερε θα πρέπει να κάνει όσους μιλούν για σχετικές κυρώσεις, «να σκεφτούν τις επιπτώσεις», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε, η συζήτηση για τα μέτρα κατά της Ρωσίας να μην περιοριστεί σε έναν μοναδικό τομέα.

Για διπλό παιχνίδι κατηγορεί την Γερμανία η Ρωσία

Η απάντηση από την Ρωσία δεν άργησε να έρθει, με τη Μόσχα να υποδεικνύει τη Γερμανία, όπου νοσηλεύεται αυτή την ώρα ο Ναβάλνι, ως υπεύθυνη για την καθυστέρηση των ερευνών.

Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε δια της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, ότι «το Βερολίνο καθυστερεί τη διαδικασία της έρευνας την οποία ζητεί» και διερωτήθηκε εάν «αυτό γίνεται σκοπίμως».

Μάλιστα η Μ. Ζαχάροβα επεσήμανε, ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας για ανταλλαγή πληροφοριών για την υπόθεση, το οποίο απεστάλη στις 27 Αυγούστου, κάτι που εκτίμησε, ότι το Βερολίνο θα πρέπει να πράξει εάν «κάνει ειλικρινείς δηλώσεις».

Με βάση τα παραπάνω η ρωσική πλευρά υπογραμμίζει, ότι «δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Γερμανία παίζει διπλό παιχνίδι».

Η Ευρώπη δεν είναι βέβαια η μόνη που ασκεί πιέσεις στην Μόσχα, αναφορικά με την υπόθεση του δηλητηριασθέντος πολιτευτή, καθώς μόλις προχθές είχαν προηγηθεί οι προσκλήσεις του ΝΑΤΟ για την συμμετοχή της Ρωσίας σε μια αμερόληπτη έρευνα υπό τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων δείχνει πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων», είχε δηλώσει στο πλαίσιο αυτό ο γ.γ του στρατιωτικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι σε συνέχεια της δημοσιοποιήσης της ακριβούς ουσίας, με την οποία προσβλήθηκε ο οργανισμός του Ναβάλνι, η Ρωσία κατήγγειλε ότι δέχεται εχθρικά μηνύματα, τα οποία επιρρίπτουν στην χώρα κατηγορίες για την κατάσταση του Ρώσου πολιτικού.

Στο πλαίσιο αυτό το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, ότι η χρήση της εν λόγω ουσίας δεν πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Ρωσία κι έτσι δεν αποτελεί ένδειξη ενοχής της κυβέρνησης της Μόσχας, η ανίχνευση του “νόβιτσοκ”».

«Σε σχέση με αυτά τα αυθάδη σχόλια ότι…το νόβιτσοκ αναπτύχθηκε εδώ, είναι επιτακτική η ανάγκη να αναφέρουμε το εξής: για πολλά χρόνια ειδικοί σε πολλές δυτικές χώρες και στις ειδικευμένες δομές του ΝΑΤΟ έχουν εργαστεί με αυτή την ευρεία κατηγορία χημικών συστατικών», υπογραμμίζει η Μόσχα.

Βαριές σκιές και αμφιβολίες για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πολιτικός βρίσκεται εδώ και 3 εβδομάδες σε κώμα, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε, κατά τη διάρκεια εγχώριας πτήσης στη Ρωσία. Ήδη από τις πρώτες στιγμές η οικογένεια και οι συνεργάτες του έκαναν λόγο για εσκεμμένη πρόκληση δηλητηρίασης, ενώ η μεταφορά του από το ρωσικό νοσοκομείο του Ομσκ στο γερμανικό νοσοκομείο Σαριτέ, είχε αποτελέσει εξ αρχής, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη όμως διαμάχη υπήρξε κυρίως αναφορικά τις γνωματεύσεις των δυο νοσοκομείων, καθώς το ρωσικό αναγνώριζε μεν ότι η κατάσταση του οργανισμού του Ναβάλνι μαρτυρά δηλητηρίαση, δεν συμμερίζοταν όμως την γνωμάτευση των Γερμανών γιατρών, σύμφωνα με την οποία αυτή προκλήθηκε επίτηδες.

Μέχρι πρότινος δεν είχε εντοπιστεί επακριβώς η ουσία που οδήγησε  τον οργανισμό του Ναβάλνι σε κωματώδη κατάσταση. Παρόλα αυτά τη Τετάρτη, οι τοξικολογικές εξετάσεις του έδειξαν δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι πρόκειται για δηλητηρίαση.