Μείωση 25% των μισθών των εργαζομένων και πώληση ή πτώχευση της ΛΑΡΚΟ προβλέπει η τροπολογία που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών «Κύρωση της από 24.12.2019 ΠΝΠ» που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η σχετική τροπολογία προβλέπει τη θέση της εταιρείας σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης με στενές προθεσμίες, ώστε σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μεταβίβαση του ενεργητικού και την υποχρεωτική έναρξη πτωχευτικών διαδικασιών εάν ο διαγωνισμός (ή διαγωνισμοί) δεν ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα με πώληση σημαντικού μέρους του ενεργητικού της εταιρείας.

«Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ, καθώς έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», επισημαίνει σε σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Επιδιώκουμε την διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας και την ανάληψή της από ιδιώτη επενδυτή. Αυτό θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, νομικά στέρεα, συμβατή με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν ηπιότερη για το προσωπικό. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής της ΛΑΡΚΟ ώστε να εισέλθει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, επ’ ωφελεία των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και εντέλει της εθνικής οικονομίας συνολικά».

Το σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το υπουργείο, περιλαμβάνει:

  • Εγκατάσταση εντός του Μαρτίου Ειδικού Διαχειριστή, ο οποίος υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε διάταξη. Διευκρινίζεται ότι οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και των χαμηλόμισθων θα παραμείνουν αμετάβλητες.
  • Εκταμίευση μίας -τελευταίας- κρατικής επιχορήγησης για διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας.
  • Ξεκαθάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας).

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί πως με την κυβερνητική τροπολογία η ΛΑΡΚΟ τίθεται σε «ειδική διαχείριση» με σκοπό πρωτίστως να μειωθούν κατά 25% οι μισθοί των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά η τροπολογία αναφέρει «με την ανάληψη των καθηκόντων του ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 25% μεσοσταθμικά στις διαφορετικές κατηγορίες του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης επιδομάτων εορτών, αδείας και παραγωγής (πριμ) που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ρήτρα ή όρο, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, συμφωνίας ή διαιτητικής απόφασης».

Μετά τη μείωση των μισθών και την καταγραφή της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, θα αρχίσει η διαδικασία πώλησης της εταιρείας. Η τροπολογία προβλέπει πως «ο διαχειριστής υποχρεούται να προβεί σε διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της επιχείρησης (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους».

Διαβάστε περισσότερα:

Με μείωση μισθών 25% και πώληση ή πτώχευση η «τελευταία ευκαιρία» της ΛΑΡΚΟ

Μαζικές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους

Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασία της ΛΑΡΚΟ, με πλήθος κόσμου να βρίσκεται στο πλευρό τους, καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων – Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, καθώς και αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, Σύλλογοι Γονέων, Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας και άλλοι.

Σύμφωνα με το 902.gr, στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης που εγκρίθηκε ομόφωνα από το 31ο Συνέδριο του ΕΚ Αθήνας, ενώ στο πλευρό τους εμφανίζονται η Ομοσπονδία Μετάλλου και οι Σύλλογοι Εργαζομένων από δεκάδες δήμους του νομού Φθιώτιδας.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο»την Τρίτη ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, πως όταν η τιμή του νικελίου ήταν 53.000 ευρώ ο τόνος, η ΛΑΡΚΟ πωλούσε σε τιμή 17.000 ευρώ, ενώ παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων, η Δικαιοσύνη δεν κινητοποιήθηκε. Επίσης, τονίζεται πως η ΛΑΡΚΟ δεν επιβάρυνε ποτέ τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς «όλα αυτά τα χρόνια παράγουμε πουλάμε πληρωνόμαστε».

Κάλεσμα ξεσηκωμού

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια για τεμαχισμό, εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, με κλείσιμο των δήμων και των υπηρεσιών τους, των καταστημάτων και των σχολείων της περιοχής.

«Ως συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, σας καλούμε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά όλοι μαζί τη μάχη, για να μην κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έκφραση αλληλεγγύης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Από τη μια είναι τα σχέδιά τους και όλοι όσοι τα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι υπουργοί μιλούν ανοιχτά και κάποιοι τους “χειροκροτούν”, για να είμαστε πιο σαφείς μας καλούν “να γίνουμε ρεαλιστές”», αναφέρει και προσθέτει: «Από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Οσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους που διατυπώνονται στο ψήφισμα, και που είναι αποτέλεσμα της μαζικής σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή 120 φορέων, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 25 Γενάρη».

Παράλληλα, απαντώντας στην κυβερνητική προπαγάνδα που στοχοποιεί τους εργαζόμενους, το Συνδικάτο αναδεικνύει πως μια βιομηχανία όπως η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος συνολικά του λαού, κάτι στο οποίο όμως στέκεται εμπόδιο ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.