X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό κόλπο

Η ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον Περσικό κόλπο, φαίνεται να κλιμακώνεται. Μετά τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σε δεξαμενόπλοια τον Ιούνιο, για τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει το Ιράν, σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε επιφυλακή επιπέδου 3 για τα πολεμικά πλοία που έχει στην περιοχή, μετά την επίθεση από οπλισμένες βάρκες εναντίον βρετανικού δεξαμενοπλοίου. Την ίδια ώρα το Πεντάγωνο έχει ήδη ανακοινώσει, ότι επιχειρεί τον συντονισμό όσων χωρών έχουν την πολιτική βούληση, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των δεξαμενοπλοίων στον Περσικό κόλπο.
Κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό κόλπο
|

Η Βρετανία σήμερα ανακοίνωσε ύψιστη επιφυλακή τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού κόλπου. Σύμφωνα με το BBC, το μέγεθος απειλής που ανακοίνωσε η Βρετανία, σημαίνει ότι τα πλοία δεν πρέπει να εισέρχονται σε ιρανικά χωρικά ύδατα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επίθεση της Τετάρτης σε βρετανικό δεξαμενόπλοιο, συμφερόντων της BP, από οπλισμένες βάρκες, που σύμφωνα με πληροφορίες ανήκουν στην Ιρανική Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά. Παρά το γεγονός ότι η ιρανική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες που της έχει προσάψει η Βρετανία σχετικά με το περιστατικό η Τεχεράνη έχει απειλήσει για αντίποινα μετά την κατάσχεση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου, «Grace 1» σε περιοχή βρετανικού ελέγχου στο Γιβραλτάρ, που μετέφερε πετρέλαιο πιθανόν στη Συρία και την σύλληψη του καπετάνιου και του υπεύθυνου του πληρώματος.

Η αστυνομία του Γιβραλτάρ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μες σκοπό να μην στραφεί εναντίον οποιασδήποτε διεθνούς κύρωσης προς οποιαδήποτε πλευρά καθώς το ιρανικό δεξαμενόπλοιο φαίνεται να προσπάθησε να σπάσει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Συρία από την ΕΕ, ενώ το Ιράν αρνείται ότι το πλοίο κατευθυνόταν στην Συρία. Η Βρετανία στέλνει στην περιοχή τον καταστροφέα Duncan, με σκοπό να βοηθήσει την φρεγάτα Montrose που ήδη επιχειρεί στην περιοχή και επενέβη στο περιστατικό της Τετάρτης. Παράλληλα το Ιράν προειδοποιεί την Μ. Βρετανία να μείνει εκτός του πολύ επικίνδυνου παιχνιδιού που στήνεται στην περιοχή.

Η Αμερικανική πλευρά επίσης έχει αντιδράσει έντονα σχετικά με την θαλάσσια διέλευση. Πιο συγκεκριμένα μετά τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια τον Ιούνη, πράξη που οι ΗΠΑ «χρέωσαν» στο Ιράν, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε διεθνή στρατιωτική συμμαχία, με την οποία επιχειρεί να προστατέψει την ναυσιπλοΐα στην περιοχή του Περσικού κόλπου και συγκεκριμένα στην είσοδο και έξοδο της αραβικής χερσονήσου, όπου και διακινείται και το μεγαλύτερο ποσοστό αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Το Ιράν προειδοποιεί τις δυτικές δυνάμεις να φύγουν από την περιοχή. Όπως δηλώνει η Τεχεράνη, το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής έχουν την δύναμη να εξασφαλίσουν την ασφάλεια της περιοχής. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, «αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και έχει συνέπειες». Σχετικά με την κατάσχεση του ιρανικού πλοίου, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι «τα νομικά προσχήματα για την αιχμαλώτιση του πλοίου δεν είναι έγκυρα. Επίσης είπε, ότι η απελευθέρωση του τάνκερ θα είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις