Δύο συνεντεύξεις παραχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιχειρώντας να στείλει από την πλευρά της κυβέρνησης μηνύματα προς την Τουρκία πως είναι έτοιμη να αντιδράσει σε περίπτωση που η τελευταία προχωρήσει σε παρουσία του Γιαβούζ στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Ανεξαρτήτως τουρκικών προθέσεων η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως τους Έλληνες πολίτες να νιώθουν απολύτως ήσυχοι και ασφαλείς. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν μετέλθει όλων των σεναρίων στην περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας» υποστήριξε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ υποστήριξε πως «τα πράγματα στην τουρκική διπλωματία δεν πάνει έτσι όπως εκείνος (σ.σ. ο Ερντογάν) θα ήθελε». Για το ίδιο θέμα, στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, έχει πει ο πρωθυπουργός. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμιά εθνική παραχώρηση».

Ακομα, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας στα νότια της Κρήτης, με την παρουσία του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”, σημειώνοντας πως «έχουμε έτοιμο ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση του χαμηλότερου από αυτά». Πρόσθεσε δε πως η χώρα μας «διαθέτει δύο μεγάλα όπλα: τη δυνατότητα να αντιλέξει στην Ε.Ε. οποιαδήποτε λύση είναι αντίθετη στα εθνικά της συμφέροντα, και είναι σε άμεση συναλλαγή με την προϊούσα κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Χαλίφα Χάφταρ), έτσι ώστε να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών αγνοώντας και καταγγέλλοντας το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δεν φαίνεται να υπάρχει όμως -συμπλήρωσε- κάποιο άμεσο, απτό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για «περισσότερο δήλωση βούλησης εκ μέρους των συμμετεχόντων για κάποια κρίσιμα αλλά μάλλον αυτονόητα ζητήματα: κατάπαυση του πυρός, τήρηση εμπάργκο όπλων, αποστρατιωτικοποίηση πολιτικοφυλακών, μη ανάμιξη ξένων στρατευμάτων». Για τα δε αποτελέσματα της Διάσκεψης, ο υπουργός δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος. «Η Τουρκία μπορεί να παρίσταται στις διαδικασίες για το αποτέλεσμα αλλά δεν θα παραγάγει το αποτέλεσμα, εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα, τόσο απευθείας στα όργανα της ΕΕ, όσο, εμμέσως, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμμάχου Γαλλίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας της ΕΕ, υπάρχει σχετικός διαγκωνισμός και η Γαλλία διεκδικεί ζωτικό ρόλο» υποστήριξε.

Σημειώνεται πως σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η ελληνική πλευρά στηρίζεται στον Χαφτάρ, στάθηκε στο ότι ο Λίβυος δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει κάποια ενέργεια της Τουρκίας στη Λιβύη. «Εκόντες άκοντες θα δεχθούν την ελληνική θέση, θα είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση, υπογράμμισε επίσης. Καμία σοβαρή χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία (…) αν η Τουρκία βγει με ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει οριοθετήσει, τότε θα δουν όλοι τι σημαίνει αντίδραση της διεθνούς νομιμότητας», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.