Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Με δεδομένο ότι στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία, λόγω των ειδικών συνθηκών, παρουσιάζονται ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν σήμερα  το πρωί στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνεννόηση και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των μουσείων και των μνημείων να ανασταλεί η λειτουργία τους ως και την 30η Μαρτίου. Εννοείται ότι στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους θα υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης»

Μόλις χτες όμως, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει ότι «Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων».

Η στάση αυτή, σε προφανή αντίθεση τόσο με τις δηλώσεις και προτροπές του Πρωθυπουργού όσο και την κοινή λογική, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού να μιλά για “μνημείο ανευθυνότητας” εκ μέρους της υπουργού. Η ΕΑΚ τόνιζε πως “Οποιοσδήποτε γνώστης της πραγματικότητας καταλαβαίνει πως πρόκειται αν, μη τι άλλο, για αστειότητες! Για επικίνδυνα και μη υλοποιήσιμα ημίμετρα, που μάλιστα, κατά την προσφιλή τακτική της κ. Μενδώνη, μεταφέρουν την ευθύνη της υλοποίησή τους στους εργαζόμενους!”

Υπό την πίεση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλων σωματείων, αλλά και τη γενικευμένη κατακραυγή, η Λ. Μενδώνη υποχρεώθηκε τελικά να αναδιπλωθεί. Μάλιστα, λίγο πριν τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σε νέα του ανακοίνωση για το θέμα, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καλούσε εκ νέου την Λ. Μενδώνη “να συναισθανθεί την σοβαρότητα της κατάστασης και να προβεί στην άμεση αναστολή λειτουργίας για το κοινό μουσείων και αρχαιολογικών χώρων”, σημειώνοντας τον κίνδυνο “τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να μετατραπούν σε δυνάμει υγειονομικές βόμβες”

Οι αιτιάσεις των εργαζομένων δε φαίνονται αβάσιμες, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΡΡ, κλειστό παρέμεινε σήμερα το μουσείο των Δελφών, ύστερα από πληροφορία πως ένας από τους επισκέπτες του παρουσίασε, μετά την επίσκεψή του στο μουσείο, συμπτώματα του κορονοϊού-19. Το “ύποπτο” κρούσμα ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές. Είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό που καταγράφεται για επισκέπτες μουσείων ή αρχαιολογικών χώρων. Το πρώτο αφορά τον 45χρονο λογιστή από την Κρήτη, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη μεγαλόνησο, που είχε επισκεφθεί την Ακρόπολη στην Αθήνα, σε οργανωμένη εκπαιδευτική εκδρομή