Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου κατήγγειλαν την εγκληματική αδράνεια που επέδειξε η Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής τα προηγούμενα χρόνια, η οποία και οδήγησε στις επίμαχες αποφάσεις. Τα πυρά τους επικεντρώθηκαν στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Σύνδεσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της προηγούμενης περιφερειακής αρχής της Ρ. Δούρου του περασμένου Αυγούστου, τις οποίες έρχεται να εκμεταλλευτεί και να υλοποιήσει ο νέος περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης.

«Μια απόφαση – ντροπή, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και χωρίς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι περίμενε οριστικό κλείσιμο της Φυλής« καταγγέλλει η συλλογικότητα.

«Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Δούρου, είχαμε άλλες δυο επεκτάσεις στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το 2017, για 3.500.000 κ.μ. και το 2018, για 1.500.000 κ.μ. και πάντα η δικαιολογία ήταν πως η επέκταση αυτή θα είναι η τελευταία και πως θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις που δεν έγιναν ποτέ» ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Δυτικής Αττικής, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ρ. Δούρου, καθώς και το γεγονός πως σε πλήθος παρεμβάσεών τους τα τελευταία τρία χρόνια είχαν προειδοποιήσει για τη συστηματική μεθόδευση νέας χωματερής στη Φυλή.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της μαχητικής συλλογικότητας, ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι η «κορυφή του παγόβουνου», κλείσιμό του θα διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα με την παύση του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) Φυλής και την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, για όσο χρόνο χρειαστεί. Με απλά λόγια, κάτι τέτοιο θα σήμαινε:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη λεγόμενη αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Φυλής. Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του θηριώδους, αναποτελεσματικού και πανάκριβου ΕΜΑΚ συνιστά σκάνδαλο και αδικία σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.
  • Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ, που κρύβει ο δήμαρχος Φυλής. Η συγκάλυψη του σκανδάλου των συγκεκριμένων μελετών από την κ. Δούρου και την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν προκλητική και απαράδεκτη και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν κοντά στο ΧΥΤΑ.
  • Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ζωφριάς του δήμου Φυλής και γειτνιάζει με την Πετρούπολη και το Καματερό.

Οι εκπρόσωποι φορέων και πολιτών δήλωσαν την έντονη ανησυχία τους και για τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρρη πρόθεση υπονόμευσης της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμάτων που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Μάλιστα, για το γεγονός αυτό επαναλαμβάνουν τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

«Προσπαθούν να παρουσιάσουν τις επιλογές τους σαν αναγκαίες τεχνοκρατικές λύσεις, αποκρύπτοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι, πρωτίστως, πολιτικό – κοινωνικό ζήτημα. Πρόκειται για επιλογές υψηλού κόστους, υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, ασύμβατες με τη λογική της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ανίκανες να απαντήσουν αποτελεσματικά στην τρέχουσα κρίση, αφού η υλοποίησή τους έχει ελάχιστο βάθος τα 3-4 χρόνια» υπογραμμίζει το Δυτικό Μέτωπο.

Δώστε προτεραιότητα στην πρόληψη και την ανακύκλωση

Αξίζει να σημειωθεί πως η συλλογικότητα του Δυτικού Μετώπου δεν περιορίζεται στην κριτική στους κυβερνητικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς και τις αποφάσεις των προηγούμενων, αλλά δίνει βάρος στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. κομποστοποίηση βιοαποβλήτων).

«Αυτές είναι και οι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις σύγχρονες πολιτικές διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αυτές είναι και οι βασικές προβλέψεις στο υφιστάμενο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ακόμη και -σε επίπεδο λόγων- στο υφιστάμενο Περιφερειακό σχέδιο», ενώ υπογραμμίζουν πως τα παραπάνω προϋποθέτουν σαφή πολιτική βούληση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, όπως νομοθετικές ρυθμίσεις, χρηματοδότηση, στήριξη του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης και άλλα.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου, για να μπορέσει να υλοποιηθεί ομαλά ένας τέτοιος σχεδιασμός στην Αττική, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η κρίση που υφέρπει και αυτό σημαίνει -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- την άμεση κατασκευή νέων χώρων τελικής διάθεσης, στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια», καθώς και να ληφθεί υπόψη ο κορεσμός του Θριασίου πεδίου, σε εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης. Εξηγώντας τις προτάσεις τους, πρόσθεσαν πως όσοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν να γίνει διαχείρισητων απορριμάτων τα επόμενα χρόνια χωρίς τη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ, «το μόνο που καταφέρνουν είναι η διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, καθώς και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων που σχετίζονται με αυτήν και την προετοιμαζόμενη καύση των απορριμμάτων».

Τέλος, οι εκπρόσωποι της συλλογικότητας υπογράμμισαν πως έχουν ήδη ζητήσει συνάντηση με την εκτελεστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να ζητήσουν από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα διοίκηση να «ανοίξουν τα χαρτιά τους, ώστε να γίνουν γνωστοί στους πολίτες οι προωθούμενοι σχεδιασμοί.

Όπως τονίζουν, «ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε, ούτε στιγμή, να υποστηρίζουμε τους παραπάνω στόχους, με ότι μέσο διαθέτουμε», και στο πλαίσιο αυτό καλούν:

  • Σε συντονισμό δράσης, όλα τα κινήματα και τους φορείς που αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής να απαιτήσουν την ανάκληση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και αν δεν ανακληθεί να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποτραπεί η νέα χωματερή.