Περίπου 35.000 τροπολογίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, για τον νόμο ο οποίος προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφισή του, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.
 
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος βρίσκεται πλέον στη διαδικασία της ψήφισης από τη Βουλή, καθώς προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργι Ιβάνοφ αρνήθηκε να τον υπογράψει και τον ανέπεμψε στη Βουλή, παρότι πριν 20 ημέρες έλαβε την έγκριση από τους βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της πΓΔΜ.
 
Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, αναφέροντας ότι αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και τον ανέπεμψε στη Βουλή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ που ο Ιβάνοφ ανέπεμψε νόμο στη Βουλή.
 
Πάντως, η ενέργεια του προέδρου να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσόβου.
 
Το νομοσχέδιο συναντά αντιδράσεις από τον Ιβάνοφ και το κόμμα του VMRO-DPMNE από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος, καθώς έτεροι υποστηρίζουν πως η αποδοχή της αλβανικής ως δεύτερη γλώσσα, θα καταστήσει τη χώρα «δίγλωσση». Πάντως, σημειώνεται πως ήδη, την αλβανική γλώσσα ομιλούν περισσότεροι από το 20% του πληθυσμού, με τους Αλβανούς να αποτελούν το 25%.
 
Σε περίπτωση που η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι τον νόμο, ο πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το κείμενο, καθιστώντας την γλώσσα επίσημη σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, με τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών που υπέβαλε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή o νόμος, ώστε να τεθεί σε ισχύ.
 
O πρωθυπουργός της {ΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό, ωστόσο κάλεσε το VMRO-DPMNE να μην προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσει το έργο του κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι η πρακτική αυτή της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει συνέπειες στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών νόμων που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.