Σύμφωνα με τους Financial Times της Παρασκευής, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς  Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.
 
 

Αντίδραση Σόιμπλε
 

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ανοικτοί στο να δείξουν επιείκεια – πιθανώς με τη μορφή επέκτασης της αποπληρωμής του χρέους, της μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και της έγκρισης περισσότερων κοινωνικών δαπανών – εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις περισσότερες από τις δεσμεύσεις.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για γρήγορη, τεχνική επέκταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, οι οποίες εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο.
 

Ο εθχρός του εχθρού
 

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ελληνικές απαιτήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να προσκρούσουν σε ισχυρή αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Μαδρίτης. Ισπανία και Γερμανία είναι ανένδοτοι ότι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική αναταραχή.
 
Η ισπανική στάση σχετίζεται αφενός με τη δημοσκοπική άνοδο του αντιπολιτευόμενου κόμματος Podemos, αφετέρου με το γεγονός ότι ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος θα διαδεχθεί το καλοκαίρι τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup.