«Η Επιτροπή γνωρίζει τη σημασία του “tonnage tax” για την Ελλάδα και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και δεν προτίθεται να αλλάξει τις (σ.σ.: τις υφιστάμενες) κατευθυντήριες γραμμές επ’ αυτού», σημείωσε η κ. Μπουλτς.

Όπως προσέθεσε, η Επιτροπή επιδιώκει την ορθή εφαρμογή της υφιστάμενης οδηγίας αναφορικά με ζητήματα φορολογίας και ταυτόχρονα συνεχίζει το διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο ζήτημα αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μπουλτς επεσήμανε ότι, πέραν της προκαταρκτικής διερεύνησης επί του θέματος της φορολογίας, που διεξάγει η Επιτροπή, πλέον αναμένεται να προχωρήσει και στην κυρίως διερεύνησή του. Τοποθέτηση η οποία οδήγησε τον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θεόδωρου Βενιάμη, στην επισήμανση ότι τούτο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και στην έμμεση πλην σαφή ανάκληση του σχολίου της κ. Μπουλτς, με την επιβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η παρούσα πορεία των συζητήσεων.

Παράλληλα, η Επίτροπος σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της Κομισιόν αναφορικά με τον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας ότι επιδίωξη είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα αυτόν.

Όπως προσέθεσε, στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία της στα “Ποσειδώνια 2016” υπήρξε επωφελής καθώς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με όλους όσοι λαμβάνουν μέρος στα δρώμενα του τομέα.

Υπό το πρίσμα αυτό, στόχος είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και διαμέσου αυτής της ηγετικής θέσης της παγκοσμίως.

«Η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επαφή με τον διεθνή οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ)» σημείωσε η κ. Μπουλτς.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε η Επίτροπος, αναφορικά με την στόχευση της Κομισιόν στον τομέα της ναυτιλίας, συμπεριλαμβάνεται η έμφαση στις τεχνολογικές εξελίξεις, η προστασία του περιβάλλοντος και ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν προωθεί καλύτερες συνθήκες ψηφιοποίησης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μεταφορών, αλλά και καλύτερες δυνατότητας επενδύσεων στον τομέα και θα ανακοινώσει, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρότερνταμ εντός του Ιουνίου, τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών για τον τομέα της ναυτιλίας.

Επίσης, επιδιώκεται η απλοποίηση των διατυπώσεων στην ναυσιπλοΐα, μέσω ηλεκτρονικών ανακοινώσεων προς τις κατά τόπους αρχές, στο πλαίσιο της “Ενιαίας Ναυτιλιακής Περιοχής” (Single Maritime Area) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, η κ. Μπουλτς επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την ανάκτηση της βιομηχανικής ισχύος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ναυτιλιακού τομέα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ρομποτικής αλλά και της περαιτέρω ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ