Της Χριστίνας Βασιλάκη
Ανταποκρίτριας του TPP στις Βρυξέλλες

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του σημερινού τακτικού μπρίφινγκ της Κομισιόν, ο Ο'Κόνορ εξήγησε ότι η Τρόικα δεν απαιτεί την πλήρη άρση του μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, αλλά ζητά από την κυβέρνηση τη μεταρρύθμισή του ώστε να διαχωρίζει τους κακοπληρωτές που συστηματικά καταχρώνται το εν λόγω καθεστώς από τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης από το κράτος.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ο'Κόνορ, απαντώντας σε δημοσιογράφο που επέμενε για το ποια ακριβώς θα είναι τα οφέλη αν ασκηθεί ακόμα περισσότερη πίεση στα μεσαία στρώματα της Ελλάδας: «Το κόστος της προστασίας των ευαλώτων κοινωνικών ομάδων από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να το επωμίζεται το κράτος και όχι το τραπεζικό σύστημα. Με το να επιτρέπεται σε όλους να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, καθυστερεί σημαντικά η ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ρίξουν χρήματα στην αγορά έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας». 
 
Σχετικά με την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η οποία είχε ακριβώς αυτό ως στόχο, δηλαδή την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, είπε: «Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξελίχθηκε ομαλά. Η προσπάθεια εξυγίανσής τους όμως συνεχίζεται και το μείζον πρόβλημα είναι ακόμα η έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος όλων των μεταρρυθμίσεων».
Όσο για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα, ο Ο’Κόνορ επανέλαβε ότι οι ελεγκτές δεν θα επιστρέψουν πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, καθώς «υπάρχουν μια σειρά από ανοικτά θέματα στο τραπέζι και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση ».